Kort nieuws: Maasvlakte-wind, tuindersmolens, Tennet-blokkade, Haagse gisting, Delta-dromen

16 november 2011 -

Grijp je kans
Het Havenbedrijf Rotterdam en de overheid willen een windmolenpark aanleggen op de zeewering van de net aangelegde Maasvlakte 2. Ze gaan onderzoeken of dit mogelijk is, zo liet het ministerie van Economische Zaken weten. Het havenbedrijf gaat de interesse peilen via een 'internationale marktconsultatie'. Het bedrijf stelt dat Maasvlakte 2 een mooie windlocatie is maar waarschuwt tegelijkertijd dat de ruimte beperkt is door reserveringen van grond voor kabels en leidingen. Tot 9 december kunnen partijen hun interesse laten blijken. OK, Eneco, kom er maar in!

Tuinders grijpen naar wind
Ook de tuinders in Pijnacker en omgeving hebben de smaak te pakken. Ondanks de ietwat teleurstellende resultaten van de aardwarmteboringen in deze regio, of juist hierdoor, willen tuinders nu windmolens gaan oprichten. Vier tuinders willen vijf molens van zo'n 100 meter masthoogte neerzetten in Delfgauw, langs de N470, dat is de nieuwe weg tussen de A13 en Zoetermeer. "Als de gemeente toestemming geeft kunnen de molens er over twee jaar staan", zo stelt de omroep optimistisch. Wat scheelt is dat de bewoners van Delfgauw er niet al te veel problemen mee lijken te hebben. Ze zijn daar wel wat gewend qua ingrepen in het landschap.

Tennet-blokkade
Landelijk netbeheerder Tennet stopt met het aanleggen van hoogspanningskabels naar beoogde windmolenparken in de Duitse Noordzee, zo liet het bedrijf maandag weten. Tennet heeft de Duitse regering laten weten dat de aanleg van hoogspanningskabels "in het huidige tempo en onder de huidige omstandigheden" niet meer mogelijk en gewenst is. Tennet en de leveranciers "beschikken hiervoor over onvoldoende personele, materiële en financiële middelen." Het bedrijf gaat wel door met de aanleg van kabels waarvoor de opdracht al in aangenomen. Er zijn negen grote projecten op de Duitse Noordzee.
Tennet probeert al een tijdje een aantal kabels te verkopen, maar dat lukt niet. Mogelijk onder meer omdat de aangekondigde windmolenparken niet van de grond komen. Een mooi voorbeeld van hoe Tennet teveel op de muziek vooruit kan lopen. Tennet loopt aan tegen de grenzen van de financiële mogelijkheden door over-ambitieuze investeringsplannen, iets wat al een tijdje geleden voorzien kon worden. Als die investeringen ook nog niet opbrengen wat er van verwacht werd kan het bedrijf in financiële problemen komen. De kans hierop wordt echter weer beperkt doordat de tarieven voor in ieder geval de Nederlandse klanten zodanig wordt vastgesteld dat de investeringen kunnen worden terugverdiend, of er nu stroom door de kabels gaat of niet, een perverse investeringsprikkel voor Tennet.

Haagse vergistingscentrale
De gemeente Den Haag denkt aan de bouw van een vergistingsinstallatie. De gemeente heeft nu DHV in de arm genomen om te onderzoeken of de bouw van zo'n vergister mogelijk is, zo laat DHV weten in een persbericht. Een mogelijk probleem is daarbij de voldoende aanvoer van vergistingsmateriaal. Om die reden heeft de gemeente het zoekgebied vergroot naar de regio Haaglanden. Mogelijk wordt samenwerking gezocht met de tuinders in het Westland, die wellicht soms in hun maag zitten met partijen afgekeurde planten of groeten. De gemeente Den Haag wil in 2020 de CO2-uitstoot die ontspruit op Haags grondgebied met 600 miljoen ton hebben teruggebracht. Op dit moment wordt gekeken welke maatregelen daar allemaal voor nodig zijn.

Delta-dromen
Het Zeeuwse energiebedrijf Delta krijgt van de aandeelhouders tot april 2013 de tijd om partners te vinden voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Zeeland. Dat zei CDA-gedeputeerde Kees van Beveren vorige week in een statenvergadering, volgens de PZC. Altijd is gedacht dat die partners er al waren: EDF en RWE, nadat die laatste een belang kreeg in Borssele 1. Blijkbaar is dat nu niet meer zo. Vorige week is er een aandeelhoudersvergadering geweest. Volgens directeur Ad Louter van Delta werd in die vergadering geen toestemming gevraagd om de vergunningsaanvraag op te starten, zo zei hij tegen Energieenwater.net. Die toestemming zou later dit jaar gevraagd worden. Dat lijkt echter niet waar te zijn.
Directeur Boerma van Delta verraste twee weken terug vriend en vijand door openlijk vraagtekens te zetten bij de financiële rentabiliteit van de centrale. Het zou zomaar kunnen dat binnen Delta de kernenergie-plannen al lang van tafel zijn. Wat hier mogelijk ook meespeelt is dat de centrale ook de rentabiliteit van de bestaande en nieuwe gasgestookte centrales bedreigt en daarmee de verkoop van gas door Shell en de inkomsten voor de staat uit deze gasverkopen. Boerma is van Shell afkomstig.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn