Vlissingen vooralsnog tegen Borssele II, einde van project lijkt nabij

25 november 2011 - De gemeente Vlissingen stelt dat het vooralsnog niet akkoord gaat met het starten door Delta van een vergunningsaanvraag voor de bouw van een tweede kerncentrale. De gemeente, die een belang van 5,5% in Delta heeft, vindt de financiële onzekerheden te groot.

Teveel vragen
"Er zijn nog veel te veel dingen onduidelijk, de financiële risico's zijn nog te groot en er is ondanks beloftes daarover nog geen tweede partij gevonden voor het project", zo zegt wethouder Jacques Damen tegen de Provinciale Zeeuwse Courant. Op 22 december vraagt Delta aan de aandeelhouders toestemming om 60 miljoen uit te trekken voor die vergunningsaanvraag. Eigenlijk had Delta om 110 miljoen gevraagd, maar dat bedrag is dus al teruggeschroefd.

Financiële strop
Zolang de vragen van Vlissingen niet beantwoord zijn gaat Damen geen toestemming geven voor de aanvraag, zo zegt hij. "En dus niet omdat wij tegen kernenergie zijn, maar uit financiële overwegingen. En wij weigeren onze nek in een financiële strop te steken. Bovendien weten we niet wat de gevolgen zullen zijn voor onze winstuitkering."

Belachelijk bedrag
In totaal zou er 220 miljoen nodig zijn, alleen al voor de aanvraag. De andere helft moet worden opgebracht door een mede-financier maar die is nog niet gevonden. Het Franse EDF lijkt zich te hebben terug getrokken. Waarom er overigens het belachelijk grote bedrag van 220 miljoen nodig is alleen voor een aanvraag is niet duidelijk. Eneco bouwt voor minder dan dat bedrag een duurzame energiecentrale. Dat bedrag alleen al zou een reden zijn om tegen die centrale te zijn. Een buitenstaander krijgt bijna het gevoel dat Delta zelf een mooie aftocht van het kernenergie-veld aan het regisseren is. Dat, of er moeten heel veel dure adviesbureaus worden ingeschakeld.

Gevoel
Het is maar een gevoel, en misschien wishful thinking, maar het moment dat Delta aan gaat kondigen dat de hele onderneming niet doorgaat lijkt nu echt dichtbij te zijn. Ook de aandeelhoudende gemeenten Borsele (waar het dorpje Borssele onder valt) en Terneuzen en de provinciale staten van Zeeland hebben uiting gegeven aan hun twijfels. Een eerder debat in de provinciale staten over de zaak werd op het laatste moment afgelast, vanwege de onzekerheid. Dat staat nu voor 2 december op de rol.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn