Donner weigert motie over energiebesparing woningen uit te voeren

29 november 2011 -  Minister Donner van Binnenlandse Zaken weigert een motie over energiebesparing in huizen uit te voeren. De Kamer had bepaald dat huizen beter geïsoleerd moeten worden. Donner stelt nu in een brief aan de Kamer dat hij de motie niet wil uitvoeren, terwijl toch de Tweede Kamer het hoogste politieke orgaan is in Nederland. Paulus Jansen van de SP is not-amused en vraagt een debat over het onderwerp aan.

Geen vrijheid
Donner voert een berg aan argumenten aan om de motie van tafel te kunnen vegen, maar die argumenten overtuigen niet echt. Zo zou het Bouwbesluit dan opnieuw voorgelegd moeten worden aan Brussel, waardoor het niet op 1 april 2012 in werking zou kunnen treden. Maar waarschijnlijk kan het Bouwbesluit simpelweg gewijzigd worden, nadat het op 1 april in werking is getreden. Daarnaast zou de nieuwe bepaling de keuzevrijheid van bouwers beperken bij het nemen van maatregelen om aan de vereiste energiezuinigheid van gebouwen te voldoen. Dat kan wel kloppen; dat was precies de bedoeling.

Debat
Waarschijnlijk is derhalve dat de minister zijn oor gewoon heeft laten hangen naar de bouwsector. De motie stelt dat de zogenaamde RC waarde, een maatstaf voor de weerstand van een woningschil, omhoog moet van 3,5 naar 5. Iedereen die zich met duurzaamheid bezig houdt is het er over eens dat isolatie een van de beste, en meest voor de hand liggende manieren is om het energieverbruik in de gebouwde omgeving drastisch naar beneden te brengen. Jansen gaat dinsdag een debat aanvragen en hoopt daarbij op de steun van de collega's van andere partijen. Overigens is in het nieuwe Bouwbesluit deze norm al wel omhoog gegaan van 2,5 naar 3,5.

Overklauterbaarheid
Ook andere moties op het gebied van bouwen ziet Donner niet echt zitten. Zo wil hij geen waterdichte regeling voor een valbeveiliging voor kinderen opnemen. Het gaat waarschijnlijk om ramen die helemaal open kunnen en die zich op niet al te grote hoogte van de vloer bevinden, op hoger gelegen etages. Het plaatsen van een stang zou dan bijvoorbeeld een goed idee zijn. Donner zegt dat het de verantwoordelijkheid is van ouders om goed op te passen. Niet echt een overtuigend argument want dit soort ongelukken gebeuren juist altijd in onbewaakte ogenblikken. Wel komt Donner terug op een plan om regels tegen 'overklauterbaarheid' weg te halen uit het Bouwbesluit. Die regels bepalen dat er in bepaalde ruimtes geen opstapjes mogen zijn die kinderen in staat stellen door het raam te klimmen.

Update: er komt een algemeen overleg, nog voor Kerstmis

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn