Kort nieuws: Zeeuwse worsteling, vuilnisbeltcentrales, salderingechec, rioolwarmte

30 november 2011 -

Kwartje valt
Ook de Zeeuwse gemeenten Veere en Terneuzen zijn tegen het starten van een vergunningsaanvraag voor de bouw van een tweede kerncentrale door Delta. Eerder liet Vlissingen al weten tegen te zijn. Tijdens een aandeelhoudersvergadering op 22 december legt Delta de vraag voor of het 60 miljoen euro mag gaan uitgeven aan deze vergunningsaanvraag. Andere gemeentelijk aandeelhouders als Middelburg, Sluis, Borsele en Tholen hebben nog geen standpunt ingenomen, zo schrijft de PZC. De belangrijkste aandeelhouder is de provincie Zeeland. Die heeft ook nog geen positie bepaald. Eerst zal er een debat in de provinciale staten plaats vinden, op 16 december. Een belangrijk obstakel is dat Delta nog geen partner lijkt te hebben voor de bouw van de centrale.

Vuilnisbeltcentrales
De gemeente Bronckhorst heeft het bedrijf Pfixx Solar uit ‘s-Heerenberg opdracht gegeven om te onderzoeken of de bouw van een zonne-energie centrale op een voormalige vuilstortplaats in Zelhem (ten noorden van Doetinchem) mogelijk is. De bedoeling is dat er, als het plan doorgaat, zo'n 9100 panelen geplaatst worden. Pfixx Solar is ook verantwoordelijk voor de bouw van een soortgelijke centrale op een vuilnisbelt, wat zuidelijker in Azewijn. Hier liggen 36000 panelen, met een vermogen van 1,8 MW. Het barst in de Achterhoek en omgeving van de duurzame energie-initiatieven. Er zijn in Zelhem ook plannen om het zwembad te gaan verwarmen met een houtkachel, net als in Winterswijk en, wat noordelijker, in Hattem en Hardenberg.

Salderingsechec
Pogingen van Diederik Samsom om saldering voor de meter mogelijk te maken stranden weer op een onwillige regering. Minister Verhagen stelt dat het saldering neerkomt op een subsidie van 11 cent, terwijl het in feite neerkomt op het schrappen van een beetje belasting, wat iets anders is. (Als het gaat om hypotheekrente-aftrek mogen we van het kabinet toch ook niet spreken van subsidie?) Verder zou het plan van Samsom veel administratieve rompslomp tot gevolg hebben, ook een onzin-argument want netbeheerders zijn in staat om het te administreren. Ook kunnen de wegvallende inkomsten volgens zijn collega De Jager niet gecompenseeerd worden door hogere BTW-inkomsten als gevolg van de verkoop van zonnepanelen. Dat zou begrotingstechnisch niet mogelijk zijn. Wat een onzin. 'Hé De Jager: maak nog even een paar miljard aan Griekenland over.'

Van afvalwater naar zwembadwater
Waterschap Groot-Salland gaat warmte winnen op de rioolzuiveringsinstallatie in Raalte, die vervolgens geleverd zal gaan worden aan een zwembad. Het project maakt onderdeel uit van een internationaal project op het gebied van winning van warmte uit afvalwater. Ook in Deventer wil het waterschap warmte gaan leveren die vrijkomt bij de zuivering van afvalwater; hier ten behoeve van een nieuwbouwproject. Overigens werkt de rioolwaterzuivering in Raalte nog steeds niet goed nadat daar op 5 november een schadelijke stof aangevoerd werd die de zuiveringsbacteriën doodde. Hierdoor komt er teveel ammonium in de Hondemotswetering. De oorzaak van de vervuiling is waarschijnlijk diervoederbedrijf Beaphar dat insecticiden in het riool heeft geloosd, maar dit bedrijf ontkent.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn