Enigszins vage motie om lokale duurzame energie te stimuleren zal het wel halen

1 december 2011 - Een enigszins vage motie over lokale duurzame opwek zal maandag tijdens een overleg over energie in de Kamer worden ingediend. Die motie zal ook de steun van het CDA krijgen, naast die van de oppositie, en zal dus aangenomen worden. De tekst zal ongeveer luiden dat de regering belemmeringen in wet- en regelgeving moet weghalen om de lokale opwek van duurzame energie te stimuleren, zo zegt CDA-Kamerlid Marieke van der Werf tegen Energieenwater.net. Er wordt dus niet expliciet gevraagd om het toestaan van salderen voor de meter, iets waar de hele duurzame wereld wel om vraagt.

Brugje te ver
Het CDA kan (nog) net niet de stap maken om salderen voor de meter mogelijk te maken. Mensen die dan gezamenlijk een duurzame installatie inrichten krijgen dan dezelfde prijs voor de opgewekte stroom dan de prijs die ze thuis betalen, wat er op neerkomt dat ze geen energiebelasting hoeven te betalen. Het CDA vreest voor administratieve rompslomp, want de productie van een centrale moet bij wijze van spreken opgeknipt worden en toebedeeld worden aan individuele huishoudens en de fractie vreest ook voor grote financiële gevolgen. Minister Verhagen van Economische Zaken schreef deze week ook al aan de Kamer dat hij er om die redenen niet voor voelt.

Blokopwek
De oppositie is wel voor. Kamerlid Paulus Jansen van de SP kan het niet aan zijn achterban uitleggen dat mensen belasting moeten betalen over stroom die ze zelf opwekken, zo zei hij woensdag tijdens het Nationaal Energieforum. Diederik Samsom zal komende maandag voor de derde keer vragen om salderen voor de meter mogelijk te maken, door gebruik te maken van het fiscale begrip blokverwarming. Net als de energiebelasting verhoogd wordt bij mensen die wonen in een gebouw met blokverwarming, zou de energiebelasting verlaagd kunnen worden in een gebouw met 'blokopwek'. Drie keer is echter geen scheepsrecht. Samsom heeft er echter vertrouwen in dat het er binnenkort van zal gaan komen. "Geef het nog een jaar", zo zei hij.

Eerste deel
Maandag zal de tweede termijn plaatsvinden van het debat dat vorige week werd opgestart. De motie die wordt ingediend zal overeenkomen met wat Van der Werf toen zei: "De CDA-fractie vindt dat decentrale opwekking moet worden gefaciliteerd zodat het niet alleen technisch mogelijk is, maar ook financieel aantrekkelijk. Dat moet niet op een houtje-touwtjemanier, hoe goed dat ook bedoeld is. Ik zie dat toch als bypasses van het huidige systeem. De saldering, de blokaanpak -- heel creatief van de PvdA -- de fiscale regels en de groencertificaten laten zien dat er diverse mogelijkheden zijn. Toch zoek ik naar een meer structurele verankering die het technisch mogelijk en financieel aantrekkelijk maakt."

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn