Jacqueline Cramer voorzitter stichting Green gold label, tweede leven voor biomassa-centrale Cuijk

1 december 2011 - Oud-minister Jacqueline Cramer wordt de nieuwe voorzitter van een stichting die de kwaliteit van biomassa in de gaten gaat houden. Deze stichting komt voort uit het Green gold label wat Essent heeft opgezet. Essent wil dit initiatief echter op afstand zetten, en gaat het onderbrengen in een stichting. Die gaat vanaf 1 januari 2012 van start, zo zei Peter-Paul van Schouwenberg woensdag op een congres in Den Haag.

Twijfel
Het Green gold label is een keurmerk voor bedrijven die duurzame biomassa leveren, waarbij ook de herkomst van de biomassa duidelijk moet zijn. Er zijn zo'n 25 gecertificeerde bedrijven, waaronder natuurlijk ook de leveranciers van Essent. Volgens Schouwenberg voldoet 90% van de biomassa die Essent opstookt in de eigen energiecentrales aan de criteria van het Green gold label, zo zei hij op het congres. Essent voert houtpellets in uit Canada en ook van een houtpelletsfabriek van moederbedrijf RWE in Georgia, Verenigde Staten. Milieu-organisatie Greenpeace trok recentelijk echter de duurzaamheid van de biomassa van Essent in twijfel.

Twijfel
Waarschijnlijk werd het label door de associatie met Essent derhalve gewantrouwd, onder meer door organisaties als Greenpeace. Ook zullen college-bedrijven niet zo gauw hun leveranciers een Green gold label gaan toekennen. Mogelijk kan het label, nu het is ondergebracht in een aparte stichting, wel uitgroeien tot een sectorbreed keurmerk. Cramer zelf is in het verleden ook bezig geweest met het opstellen van criteria voor de Nederlandse markt. Ze was daar nog mee bezig toen ze minister werd (letterlijk: want ze zou spreken op een congres over de criteria toen ze te horen kreeg dat ze minister was geworden).

Tweede leven Cuijck
Schouwenberg maakte verder op het congres bekend dat Essent de biomassa-centrale in Cuijk nieuw leven in gaat blazen. Deze centrale uit 1998 staat al een tijdje stil nadat in 2008 de subsidies voor de productie van stroom uit biomassa afliepen. Het was niet rendabel om de centrale te laten draaien. Nu zijn er echter uitgewerkte plannen om van de centrale een duurzaam paradepaardje te maken. Er is een drietraps-plan gemaakt: behalve de productie van stroom zal de centrale 40 MW aan warmte gaan leveren, waarvan 10 MW aan de omgeving en 30 MW aan een mestdroger (mest is een probleem in de omgeving van Cuijk). Verder komt er een vergistingsinstallatie voor de productie van groen gas en biogas uit mest en wordt er 15 miljoen euro geïnvesteerd in een kleine bioraffinage-fabriek, die planten omzet in bijvoorbeeld plastics.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn