Bewoners doen van alles om te ontkomen aan hoge stadsverwarmingstarieven Eneco

2 december 2011 - Bewoners van een wijk in de Haagse nieuwbouwwijk Ypenburg zijn aangesloten op een stadsverwarmingsnet van Eneco. Ze hebben het gevoel dat ze veel te veel betalen. De kosten van de warmte zijn zo'n 22 tot 25 euro per GJ, dat is omgerekend 70 cent per kubieke meter gas, veel meer dus dan mensen met een ketel betalen. Als Eneco het stadsverwarmingsnet met het water uit een nabijgelegen geothermie-bron zou voeden, zou de prijs flink omlaag kunnen.

Vreemde eend
Biesland ligt in het uiterste oosten van Den Haag, tegen Pijnacker en Delft aan. De wijk is vanaf het begin aangesloten op het warmtenet van Eneco, maar dat bevalt dus maar met mate. De Graaf en zijn medestanders doen er alles aan om de energierekening van Eneco naar beneden te krijgen. Ze proberen in de wijk duurzame energie-opwekking van de grond te krijgen. Ze promoten na-isolatie, waarmee een besparing van 20% op de rekening kan worden bereikt. Verder wordt er gewerkt aan het plaatsen van zonnepanelen op een nabijgelegen zuivelboerderij. De mensen van de boerderij zijn nauw betrokken bij het project ("Haal je energie uit Biesland") en kunnen dan duurzaam verbouwd voedsel aan bewoners van de wijk leveren.

Geothermie
De wijk ligt vlak bij een bosje van 10 vierkante kilometer. Uit dat bosje komt hout beschikbaar dat in houtkachels kan worden gegooid. Ook ligt Biesland niet ver van de tuinders uit Pijnacker die recentelijk naar aardwarmte geboord hebben. Volgens De Graaf kan de prijs van warmte omlaag naar een paar euro per GJ als ze daar op aangesloten zijn. Maar Eneco laat geen warmte van derden op het net toe. Eneco heeft zelf ook naar aardwarmte geboord, in Den Haag, en het bedrijf is ook betrokken bij het aardwarmteproject wat de TU Delft op touw aan het zetten is.

Balen
Eneco zelf zou wel kunnen beslissen om aardwarmte te leveren. Maar dan zou de gasgestookte centrale nutteloos worden, en die heeft ook een bepaalde afschrijvingstermijn. Bovendien zouden dan alle voordelen in de zakken van Eneco verdwijnen en niet in die van de bewoners, zo zegt De Graaf. De bewoners balen als een stekker van de hoge prijzen. Het was een belangrijke trigger om met duurzaamheid en energiebesparing aan de slag te gaan. Gevraagd is of bewoners zelf opgewekte warmte met zonnecollectoren mogen terugleveren aan het net, maar ook dat staat Eneco niet toe. De warmtewet die nu in behandeling is in de Tweede Kamer laat het monopolie op de levering van warmte via een stadsverwarmingsnet in tact, zodat de bewoners afhankelijk zullen blijven van Eneco en een hoge prijs blijven betalen.

Drie keer gepakt
Met de warmtewet wordt het Niet-meer-dan-anders-principe wettelijk verankerd. Bewoners mogen niet meer betalen dat wat mensen met een HR-ketel zoudne betalen. De Graaf heeft de indruk dat de prijzen van de Warmtewet eerder minimumprijzen zullen worden dan maximumprijzen. Die huidige prijs lijkt inderdaad pittig. De prijs die Eneco zou moeten hanteren is de gasprijs. Ook nu geldt immers al het 'niet-meer-dan-anders principe'. De gasprijs is nu echter zo'n 60 cent per kubieke meter, terwijl de bewoners van Biesland dus 70 cent betalen. Daarnaast betalen zij 350 euro per jaar vastrecht, tegen zo'n 100 euro voor mensen met een gasaansluiting en hebben ze in het begin zo'n 2900 euro voor een aansluiting betaald, tegen zo'n 650 euro voor mensen met een gasaansluiting.

Uit
Drie keer gepakt dus, zo zegt De Graaf. In allerlei steden zijn mensen in het geweer gekomen tegen hoge tarieven van de stadsverwarmingsnetten. Niet echt reclame voor stadsverwarmingsnetten. De Graaf: "Het NMDA-beginsel wordt dus willens en wetens niet toegepast. Vandaar dat gebruikers hun woningen beter gaan isoleren om minder af te nemen en op zoek gaan naar alternatieven voor woningverwarming." Het past in het beeld dat stadsverwarmingsnetten niet populair zijn bij mensen en dat in de toekomst waarschijnlijk ook steeds minder zullen worden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn