Derde generatie oplaadpalen voor elektrische auto's ziet het licht: de oplaadlantaarnpaal

7 december 2011 - Eneco onthult donderdag op een beurs in Houten een nieuwe vinding: een oplaadpaal voor elektrische auto's die is weggewerkt in een lantaarnpaal. De oplaadlantaarnpaal is ontwikkeld door Studio Mango en wordt gemaakt door producent van lichtmasten Sapa Pole Products uit Drunen.

De kleine ruimte
De kunst was natuurlijk om de oplaadunit in de beperkte ruimte van een lantaarnpaal te krijgen. Studio Mango, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van industriële producten heeft dat dus voor elkaar gekregen. Het bedrijf ontwierp eerder voor Eneco de reclame-zuil met geïntegreerd oplaadpunt, waarvan twee exemplaren in Amsterdam en Den Haag staan. De oplaadlantaarnpaal is natuurlijk veel praktischer. De vinding is geniaal omdat lichtmasten vaak bij parkeerplaatsen staan en er daardoor dus geen extra paal de grond in hoeft, net als nu. Bovendien zijn lantaarnpalen al aangesloten op het stroomnet.

Extra kabel
De paal wordt door Sapa Pole Products, een bedrijf dat nu vijftig jaar lichtmasten maakt. De palen zijn gemaakt van aluminium. Er wordt een extra opening in gefrased voor de oplaadeenheid. De paal kan worden aangestuurd vanaf een centraal punt, wat onderhoud makkelijker maakt. Er moet wel een extra kabel worden aangelegd (anders valt er overdag, als de lantaarnpaal uit staat ook niet veel op te laden).

Geschiedenis
Eneco rekent de paal die ze zelf 'NRG-spot light' noemen, tot de derde generatie oplaadpalen. De eerste generatie was een bakbeest. Het bedrijf noemt als voorbeeld de allereerste paal die in Nederland in de publieke ruimte geplaatst werd, door Eneco, en die nu in een opslagruimte van museum Nemo staat. De tweede generatie zijn de palen die we kennen. Nu, bij de derde generatie, gaat het er volgens Eneco om om slim gebruik te maken van bestaand straatmeubilair als lantaarnpalen en reclame-zuilen, zodat het niet al te druk wordt in de publieke ruimte.

En plein public
Mensen kunnen met een OV-chiipkaart hun auto gratis opladen aan de paal, en ook met kaarten van andere aanbieders opent het stopcontact zich voor de elektrische rijder. Ze zijn ook geschikt is voor SMS-identificatie en betaling. Eneco presenteert de paal vanaf morgen op de beurs 'Verkeer Mobiliteit 2011' in Houten en hoopt dan de interesse van gemeenten te wekken. De gemeente Tilburg heeft al interesse getoond, zo zegt woordvoerder Marcel van Dun tegen Energieenwater.net.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn