Windenergie is booming non-business, Eneco wil windpark Scheveningen 'verplaatsen'

6 december 2011 - Eneco is bezig om het park Scheveningen-buiten te 'verplaatsen', dat wil zeggen de plek waar de vergunning betrekking op heeft te veranderen. Het park zou nu teveel in de weg liggen van scheepvaartroutes, zo zegt directeur Wind Offshore Pieter Tavenier van Eneco tegen Energieenwater.net. Er wordt op dit moment volgens hem ' achter de schermen' goed samengewerkt om tot een nieuwe indeling van de Noordzee te komen, waarbij alle belanghebbenden aan hun trekken komen.

Chinezen
Eneco heeft nu 450 MW aan windenergie-vermogen, op zee en op land. Met de overname, een tijdje geleden, van het resterende belang van 50% in het Prinses Amalia-park werd er 60MW aan vermogen toegevoegd. Het nieuwe park in het blokje Q10 van de Noordzee zal met 130 MW iets groter worden dan dit park. Eneco rekent niet meer op subsidie van de Europese Commissie voor de plaatsing van nieuwe grote molens. "Er is teveel concurrentie".

Concessies
Wel gaat het bedrijf twee molens van het bedrijf Darwind plaatsen. Dat bedrijf is in handen van de Chinezen, maar het is gevestigd in Nederland. Mogelijk zou dat op termijn het aanbod van windmolenleveranciers wat vergroten. Een probleem voor bedrijven als Eneco is dat er slechts twee serieuze aanbieders zijn van windmolens voor plaatsing op zee, terwijl voor windmolens op land er wel acht aanbieders zijn."We hebben concessies moeten doen aan Economische Zaken om het windmolenpark te mogen gaan bouwen", zo zegt Tavenier. De andere molens zullen van Vestas zijn; molens met een vermogen van 3MW.

Suction bucket
Ook gaat het bedrijf zijn best doen de kosten verder omlaag te brengen, in lijn met de Green Deal die minister Verhagen hier recentelijk over sloot met de NWEA. Zo wordt er een nieuwe fundatie-techniek toegepast: de suction bucket. De fundering, een soort emmer, wordt de grond in gezogen, waardoor die minder lang hoeft te zijn: 15 in plaats van 30 meter. Hierdoor kunnen onder meer lichtere schepen gebruikt worden voor het vervoer. Ook de Nederlandse maakindustrie zou er van kunnen profiteren. Er is trouwens nog wel "rumoer" over de vergunningen voor het park, dat voor de kust van Noordwijk moet verrijzen. Samen met de lokale bevolking probeert het bedrijf daar uit te komen.

Bouwstop
De kosten voor de bouw van windmolenparken zijn nog hoog: 170 euro per MWh in vergelijking met een huidige marktprijs van stroom van 50 euro per MWh. Als de kostprijs in de buurt van de 100 euro zou komen dan wordt het weer interessant. "Grote kostenreducties zijn mogelijk", zo zegt Tavenier. Vraag is of de bouwers van windmolenparken de kosten niet overdrijven om zo meer subsidie in de wacht te kunnen slepen. Zo zijn de investeringskosten voor Eneco van het Q10-park zo'n 400 tot 450 miljoen euro, terwijl het bedrijf bijna een miljard euro subsidie krijgt (in de toekomst dat wel, terwijl de investeringskosten nu moeten worden gemaakt). In ieder geval zijn de hoge kosten voor de regering aanleiding geweest om voorlopig een stop te zetten op de bouw van parken.

Booming non-business
Ondanks dat is windenergie booming. Dat was te merken aan een windenergie-congres wat vorige week in de Rai is gehouden. Kwamen daar twee jaar geleden nog minder dan 1000 mensen op af, vorig jaar waren dat er al 4500 en dit jaar al 8000. Ook wordt er dus hard gewerkt aan een nieuwe indeling van de Noordzee. "Daar gaan we uitkomen". Het park 'Scheveningen buiten' zal daarbij een eindje op moeten schuiven. Waar naartoe is niet helemaal duidelijk. Bewoners in Kijkduin zullen daar blij mee zijn want behalve voor het uitzicht vrezen ze ook voor de kabel die aan land zal komen als Eneco het park daar bouwt. Recentelijk is de vergunning gewijzigd, waarmee Eneco in staat werd gesteld om de kabel bij Kijkduin aan land te brengen in plaats van bij Hoek van Holland.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn