Kort nieuws: Achtertuinbezoek, subsidieminister, kunstmolens, Nederlands draagvlak

6 december 2011 -

Die mooie achtertuin
Kamerlid Van der Werf van het CDA is ingegaan op een uitnodiging van de gemeente Bergen, om zich ter plekke te laten informeren over het gasbergingsproject aldaar. Van der Werf had in de Kamer opgemerkt dat ze bezorgd is over mensen met een Nimby-mentaliteit die proberen projecten als de gasopslag in Bergen tegen te houden. Het CDA was volgens de gemeente Bergen de enige partij die niet was ingegaan op een eerdere uitnodiging. Nu is Van der Werf daar dus wel op ingegaan. Ze zal de regio op 12 januari bezoeken. Kamerleden gaan er vaak al te makkelijk vanuit dat de argumentatie van omwonenden niet deugt, zo concludeert ook de gemeente Bergen.

Subsidie-minister
Minister Verhagen gaat subsidie geven aan negen projecten op het gebied van netwerken voor elektriciteit en warmte. Dat zijn:
1) het experiment in de Muziekwijk Zwolle,
2) het warmte/koude-net op het terrein van de TU-Delft,
3) het netwerk in het appartementencomplex Couperus in Den Haag,
4) Powermatching City, deel 2, in Hoogkerk, Groningen,
5) een gelijkstroomnet dat wordt aangelegd in een nieuw tuinbouwgebied in de Haarlemmermeer,
6) een intelligent netwerk voor elektriciteit en warmte op een bedrijventerrein in Deventer, waarbij energie lokaal wordt opgewekt, met windmolens, zon-PV, biomassaketels en bio-wkk, warmtepomp en warmte/koude-opslag,
7) een energie-managementsysteem bij 300 huishoudens op Texel,
8) een slim netwerk en duurzame energie-opwekking in de wijk Heijplaat in Rotterdam en
9) het smart energy collectief, dat diensten heeft ontwikkeld voor vijf gebieden: waaronder Schiphol en woonwijken in Gorinchem, Goes en Heerhugowaard.
De subsidie-bedragen variëren tussen de 240.000 euro en 4 miljoen. De subsidieverstrekking is opmerkelijk omdat de minister tijdens debatten over energie steeds zegt nergens geld voor te hebben.

Opgeleukte molens
Nuon gaat kunstwerken aanbrengen op enkele windmolens in Oosterbierem (Friesland) en Almere. Elke twee maanden worden er op zes molens steeds nieuwe kunstwerken gehangen, gedurende acht maanden, zodat dus 24 kunstenaars hun werk kunnen exposeren. Op elke molen komt een twee meter hoog doek te hangen. De kunstenaars worden verzameld door Bubble-project, een organisatie die vindt dat kunst overal moet zijn. De opvatting dat normale functionele gebouwtjes en installaties, zoals bruggen, transformatorhuisjes en nu dus windmolens, opgeleukt moet worden door er kunst van te maken vindt steeds meer ingang. Overigens zijn er al eerder windmolens opgeleukt door Nuon, namelijk de twee molens langs de A4 bij Zoeterwoude.

Handtekeningen
Ruim 100.000 mensen hebben een petitie tegen de bouw van een nieuwe kerncentrale in Borssele getekend, zo meldt Greenpeace. Overigens zei PVV-Kamerlid Roland van Vliet maandag tijdens een debat in de Kamer dat hij het belangrijk vindt dat er in Zeeland draagvlak voor de centrale is. Waarom hij het gebied waar draagvlak moet zijn beperkt tot Zeeland is niet duidelijk aangezien heel Nederland er de gevolgen van zal ondervinden: de financiële gevolgen, de gevolgen van een ongeluk voor mens en milieu en het kernafval dat ergens in Nederland, maar niet in Zeeland, zal moeten worden opgeslagen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn