Mogelijkheden voor biomassa-economie Zuid-Holland in kaart gebracht

22 december 2011 - DHV gaat voor de provincie Zuid-Holland in kaart brengen wat er moet gebeuren om in de provincie een 'biomassa-economie' tot stand te brengen. Daarbij wordt bedoeld bedrijvigheid die te maken heeft met de invoer en verwerking van biomassa.

Bioplastics
De kansen worden groot geacht in Zuid-Holland, vanwege de aanwezigheid van de Rotterdamse haven, waar biomassa kan worden aangevoerd, de beschikking over een groot tuinbouw- en bollenteeltgebied en de aanwezigheid van veel chemische industrie, die wellicht kan overschakelen op de productie van meer duurzame alternatieven voor de huidige producten. Op de Zuid-Hollandse eilanden en in het Groene Hart is er verder veel akkerbouw en veeteelt, die voor de mest en biomassa-stromen kan zorgen.

Technieken
Met biomassa kan natuurlijk energie worden opgewekt (biogas, stroom) maar er kunnen ook producten van gemaakt worden zoals bioplastics, chemicali├źn, voedsel en cosmetica. DHV gaat onderzoeken "welke biomassa er in de provincie worden aangeboden, aan welke producten de meeste behoefte is en met welke techniek die het beste geproduceerd kunnen worden", aldus Aldert van der Kooij, projectleider bij DHV.

Kansenkaart
Het adviesburo is al actief op het gebied van onderzoek naar biomassa in de regio. Zo wordt voor de gemeente Den Haag gekeken of de bouw van een biomassa-centrale haalbaar is in de regio Haaglanden. De gemeente Den Haag wil dat in 2040 t10% van de warmte en stroom opgewekt wordt met biomassa. Eerder dit jaar is ook een kansenkaart biogas gemaakt, waarin een overzicht wordt gegeven van de biomassa-stromen die in de provincie vrijkomen.

Copyright ┬ę Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn