Kort nieuws: Imtech wil Pools afval, huizenbezitter wil zonnepanelen, Geldrop wil kernafval en Wilders verstoort schaliegasstemming

4 januari 2012 -

Pools afval
Imtech gaat meewerken aan de bouw van een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie in de buurt van Warschau. De installatie zal 120.000 ton organische afval per jaar uit de hoofdstad gaan verwerken, zo'n 15% van het totaal. Recyclebare materialen worden eruit gehaald en het organisch afval wordt vergist zodat er biogas ontstaat. Hiermee wordt elektriciteit opgewekt, zo'n twee keer de hoeveelheid die nodig is voor het laten draaien van de fabriek. Imtech bouwde eerder de technische installaties van afvalverwerkingsinstallaties in Plymouth (Groot-Brittannië) voor MVV Energie, in de Duitse regio's Emmendingen en Ortenau en voor HVC in Dordrecht. De opdracht van Imtech in Polen heeft een waarde van 77 miljoen euro.

Vereniging Eigen Zonne-panelen
De actie '123zonne-energie' is een succes. Het aantal mensen dat belangstelling toonde overschreed eind december de 10.000, waarna de inschrijving gesloten werd. In mei is er weer zo'n actie, waarvoor mensen zich nu al kunnen inschrijven, zo laat de Vereniging Eigen Huis (VEH) weten. De actie is een initiatief van de VEH in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Net als bij de actie 'Wij willen zon' van de stichting Urgenda gaat de Vereniging Eigen Huis de zonnepanelen voor de geïnteresseerde leden én niet-leden gezamenlijk inkopen. Op die manier kan een scherpe prijs worden bedongen (maximaal 6300 euro voor zes panelen). Mensen die belangstelling hebben getoond kunnen later definitief beslissen of ze meedoen. Als er uiteindelijk minder dan 2500 mensen toehappen komen mensen die zich nu nog inschrijven alsnog in aanmerking voor de panelen van de eerste ronde.

Kernafval in Geldrop-Mierlo?
Meer gemeenten hebben zich weer uitgesproken tegen de opslag van kernafval, zo melden verschillende media (keurig bijgehouden door Jorien de Lege van Greenpeace). Dat zijn Dongen (bij Tilburg), Dordrecht en Dantumadiel (Friesland). In december vorig jaar spraken ook de gemeenten Nuenen, Schijndel, Son en Breugel, Cranendonck, Beuningen, Maasdriel, Ede, Utrechtse Heuvelrug, Arnhem, West Maas en Waal, Rhenen en Montferland zich tegen de opslag uit. Bijna altijd nemen gemeenteraden moties om de opslag van kernafval in de eigen gemeenten tegen te houden aan, maar niet overal. Zo werd een dergelijke motie in Werkendam niet aangenomen en ook de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo (Zuidoost-Brabant) verwierp een dergelijke motie, ingediend door PVDA, Groenlinks en de SP. CDA, VVD en DPM stemden tegen de motie.

Moties over schaliegaswinning verworpen
Alle moties van de oppositie over de winning van schaliegas zijn eind december weggestemd door de gezamenlijke coalitiepartijen in de Tweede Kamer. De PVDD wil schaliegas simpelweg verbieden. Gezamenlijke moties van Groenlinks en PVDA waren gematigder van toon. Zij vroegen de regering geen onomkeerbare stappen te zetten tot onderzoek naar de gevolgen is afgerond, er voor te zorgen dat boorinstallaties en leidingen na de boring weer worden weggehaald, voor de boringen een nulmeting en een MER te laten opstellen, het nemen van voorzorgsmaatregelen ter bescherming van het drinkwater wettelijk vast te leggen en te zorgen voor draagvlak in de regio. Alle moties zijn echter verworpen. Volgens Kamerlid Diederik Samsom van de PVDA wilde de PVV voorstemmen maar kwam Wilders tussenbeide. "PVV-woordvoerder zegde steun toe aan motie tégen schaliegaswinning. Na interventie Geert stemmen ze tegen. Ga dat maar uitleggen in Brabant", zo twitterde hij eind december.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn