Amsterdamse energiecoöperatie staat klaar om trage avant-garde in beweging te krijgen

6 januari 2012 - In Amsterdam hebben een aantal mensen de Amsterdamse energiecoöperatie opgericht. Een van de initiatiefnemers is Rolf Steenwinkel, voormalig wethouder voor de PVDA in Westerpark. In maart zal de coöperatie echt van start gaan, zo is de bedoeling.

Trage avant-garde
De coöperatie zal nauw gaan samenwerking met het Noord-Hollandse NHEC en kan gezien worden als een marketingbureau voor dit Noord-Hollandse energiebedrijf, zo zegt Steenwinkel. De club gaat klanten werven in Amsterdam voor NHEC onder de naam Amsterdam Energie. Vooral de zogenaamde 'trage avantgarde' zal worden aangesproken. Dat zijn de mensen die van zichzelf denken dat ze heel modern zijn, maar dat eigenlijk, zo blijkt uit hun daden, niet zijn. Het zijn de mensen die niet naar Greenchoice zijn overgestapt en nog steeds bij het traditionele energiebedrijf (Nuon) zitten, hoewel ze eigenlijk wel zouden willen overstappen naar een duurzaam energiebedrijf.

Intentieverklaring
Daarnaast zijn er de actievoerders van weleer die teleurgesteld zijn geraakt in de politiek. Zij moeten met een inhoudelijk verhaal overgehaald worden, zo zegt Steenwinkel. De bedoeling is dat, door die mensen over te halen klant te worden, de winsten van de energielevering niet wegvloeien naar Zweden (waar het hoofdkantoor van Nuon-moeder Vattenfal zit) maar kunnen worden geïnvesteerd ten behoeve van een transitie naar een duurzaam energiehuishouding. In september is er een intentie-verklaring met NHEC getekend. Behalve in Amsterdam ontstaan er ook in Castricum, Den Helder en Hoorn coöperaties die zich op die manier verbinden met NHEC.

Onze windmolen
De coöperatie zal verder aansluiting zoeken bij de energiecoöperatie die in al een tijdje Amsterdam Noord actief is: 'Onze energie'. Die heeft zich voorgenomen om een windmolen te gaan bouwen in Noord, maar dat is nog niet zo eenvoudig. De voortgang stokt. Er hebben zich nu zo'n 200 geïnteresseerde aangemeld. Mogelijk dat de Amsterdamse energiecoöperatie ook geld kan inbrengen voor de bouw van de molen, zo zegt Steenwinkel. De coöperatie als rechtsvorm heeft als voordeel dat mensen niet alleen klant, maar ook eigenaar worden van het energiebedrijf. Die zullen daardoor betrokken zijn bij de organisatie.

Isolatie
Op innovatieve manier wil Steenwinkel de klanten gaan werven. Er wordt samenwerking gezocht met Energieker.nl om zonnepanelen te kunnen leveren aan Amsterdammers die daar behoefte aan hebben (en die een eigen dak hebben). Binnenkort gaat Steenwinkel een isolatiebedrijf oprichten, dat onder de coöperatie komt te hangen. Hij is in gesprek met de gemeente om te zorgen dat er een soort subsidieregeling komt. Mensen kunnen dan een renteloze lening afsluiten waarmee ze het aanbrengen van de isolatie kunnen financieren. In december is een eerste stap gezet en Steenwinkel hoopt dat er in juli definitief iets tot stand gaat komen. Met al die eind-negentiende eeuwse panden in, onder meer, Westerpark zet dat zoden aan de dijk.

Leven
Steenwinkel was van 2006 tot 2010 wethouder (officieel: portefeuillehouder) in het toenmalige stadsdeel Westerpark. Nu heeft hij zijn eigen bedrijf en is hij actief voor de PVDA als voorzitter van de landelijke werkgroep: Milieu, energie en economie. Behalve Steenwinkel zijn ook Thijs Middeldorp (Partizan Publik) enHans Vermeulen (DUS-archicts) betrokken bij het project. De URL www.amsterdamenergie.nl (voor 471 euro verworven) zal in maart tot leven worden gewekt. Dus de avant-garde die liever lui dan moe is heeft nog heel even een excuus om niet in beweging te komen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn