Enorm verschil in rendement tussen Ohra en ASN aandelenfondsen

In 1998 kocht ik de bovenste drie verdiepingen van een pand in Amsterdam. In de kelder van het makelaarskantoor aan de De Clercqstraat was een financieel adviseur ingetrokken die hypotheken van de Spaar en Voorschotbank verkocht. Ik nam een forse hypotheeklening, van 430.000 gulden. Ik stortte 30.000 gulden aan eigen geld in twee beleggingsfondsen, 15.000 gulden in ieder fonds. Na vijftien jaar is er een opmerkelijk verschil in rendement tussen de twee fondsen.

Geld weg
De fondsen waren het ASN aandelenfonds en het Ohra aandelenfonds. Het laatste fonds is in 2010 opgegaan in het Delta Lloyd Global Fund. Ik heb naar aanleiding daarvan nog een brief over geschreven aan het klachteninstituut Kifid, want er was ineens geld verdwenen. Dat vond ik niet kloppen. Bij een omzetting van het ene fonds naar het andere moet de waarde van de aandelen in het nieuwe fonds op de dag van de omzetting precies gelijk zijn aan de waarde van de aandelen in het oude fonds, op de laatste dag van het bestaan. En dat was niet het geval; er zat een verschil van 75 euro of zo in. Ik kreeg ongelijk van het Kifid. Sindsdien wantrouw ik Ohra.

Start
De portefeuilles werden in de loop van een jaar opgebouwd. Laat ons daarom beginnen bij eind december 2000. Toen waren de ASN aandelen 6.948 euro waard en de Ohra-aandelen 6.157 euro. In 2014 besloot ik beide fondsen tot uitkering te laten komen. Het verschil in waarde van de aandelen was enorm. We nemen 1 januari 2014 als peildatum. Toen was de waarde van de aandelen in ASN 7.295 euro, ofwel: ruim 16.000 gulden.  De waarde van de Ohra-aandelen was eind 2013 4.039 euro, ofwel 8.900 gulden; veel minder dus dan de inleg.

Kat in zak
Dus het rendement van het geld in ASN fonds was in totaal 5%, en dat van de belegging Ohra aandelen in totaal minus 34%. Dat is per jaar een rendement van nog geen 0,4% van het ASN-fonds en een negatief rendement van ruim 3% per jaar van het Ohra-fonds. Dat scheelt nogal wat. De fondsmanagers kunnen zich dat aanrekenen. Bij ASN werd het dividend herbelegd in aandelen; bij Ohra niet. Maar omdat Ohra in al die jaren nauwelijks dividend heeft uitgekeerd kan dit verschil in benadering genegeerd worden.

Oorzaak?
Het kan aan drie dingen liggen: ofwel de aandelen waarin de beheerders van het ASN-fonds belegden hebben het simpelweg beter gedaan dan die waarin de fondsbeheerders van Ohra belegden. Aangezien ASN in duurzame bedrijven belegt zou dit een opsteker zijn voor mensen die verduurzaming een warm hart toedragen. Niet onwaarschijnlijk is ook dat de beheerders van het Ohra aandelenfonds veel meer kochten en verkochten tussentijds en dat hier grote verliezen op zijn geleden. Ten derde kan het zijn dat er simpelweg veel meer geld aan kosten en dergelijke uit het Ohra-fonds gehaald is. Gezien het gebeurde in 2010 acht ik dit niet onmogelijk.

Jurgen Sweegers
Adviesbureau SweegersFinance

Copyright © SweegersFinance

{ttweet}

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn