Eneco presenteert energiedisplay voor aan de muur, Toon, bij high-tech bedrijf Prodrive

17 januari 2012 - Eneco presenteerde dinsdag in Eindhoven een energie-display, Toon geheten. Behalve dat het een thermostaat is, waarmee de verwarming aan en uit kan worden gezet, geeft het ook informatie over het energieverbruik. Zo slaat een balkje in het rood zodra de stroomverslindende waterkoker wordt aangezet. Ook informatie die vanuit Eneco wordt gestuurd is er op te zien.

Ogen kijken niet
In de meterkast komen een soort oogjes te hangen waarmee het energieverbruik direct van de meters kan worden afgelezen. De ogen kijken niet, maar vangen de pulsen van de stroom en gasmeter op. De informatie wordt dan naar het display aan de muur gestuurd, en blijft dus in huis. Op die manier wordt rekening gehouden met de privacy-wensen van mensen. Middels een Wifi-verbinding, waar de gebruiker zelf voor moet zorgen, is er tevens contact met Eneco. Die voorziet de klant van informatie over actuele tarieven, de jaarnota en de manier waarop de voorschotnota tot stand is gekomen. Er kan een vergelijking worden gemaakt het verbruik in voorgaande periodes.

Duim omhoog
Als de gebruiker onder zijn verwachte verbruik zit (dat de basis vormde voor de hoogte voorschotnota) dan gaat er een duim omhoog; zo niet dan verschijnt er een uitroepteken in beeld. Het is aan de persoon zelf om te beslissen wat hij daarmee doet, zo benadrukte projectleider Martijn Verbeek. De thermostaat cq het energiedisplay kost 120 euro. Daarnaast betaalt de koper nog 3,5 euro per maand voor de informatie die heen en weer wordt gestuurd. Eneco zal het display op den duur waarschijnlijk aanbieden bij acties, bijvoorbeeld om nieuwe klanten te winnen, zo zei een woordvoerder van Eneco in Eindhoven. Maar het is geen marketingspeeltje, zo benadrukte directeur Retail van Eneco Hans Valk.

Energie-educatie
Eneco heeft er voor gekozen om met een apparaat te komen dat aan de muur moet worden gehangen. Op die manier worden de bewoners er steeds mee geconfronteerd. "Iets waarmee je steeds geconfronteerd wordt gebruik je, anders zakt het weg", aldus Valk. Ook zou het ding zich zo goed lenen voor de energie-educatie aan de kinderen. ('Kijk eens wat er gebeurt als je al je apparaten hebt aan staan'). Dat neemt niet weg dat het een no-brainer is om de applicatie op een smart phone te laten draaien. Een medewerker heeft die applicatie al op zijn telefoon, zo laat hij aan Energieenwater.net zien. Dan kan ook buitenshuis (bijvoorbeeld in de auto op weg naar huis) de verwarming worden aangezet.

Buienradar
Essent adverteert momenteel ook volop met een dergelijke applicatie. Het nadeel van een smart-phone applicatie is echter dat die slechts door een beperkte groep interessant zal worden gevonden, terwijl het juist de bedoeling is dat het apparaatje in brede lagen van de bevolking aanslaat. Om het ding nog meer onderdeel te laten worden van de dagelijkse routine is er ook buienradar op te zien en tevens verkeersinformatie. Tijdens proeven is gebleken dat die verkeersinformatie vooral 's avonds wordt gebruikt, door de persoon die aan het koken is en wacht op de partner, en niet 's ochtends zoals verwacht.

2.000 meters
Natuurlijk is het apparaat ook klaar voor de komst van de slimme meter. Op dat moment wordt er direct een stekkertje in de meter geplugd om de data uit te lezen. De oogjes waren er nooit gekomen als de uitrol van die slimme meter een paar jaar geleden al begonnen was, zoals de bedoeling was. Mede daardoor heeft de ontwikkeling van het product twee jaar geduurd. Want hij moest worden getest op alle verschillende meters die in omloop zijn en dat zijn er maar liefst 2000, zo zei Verbeek. Een groot aantal van de meters stond nog in dozen bij het geavanceerde interne transportsysteem van de fabriek van Prodrive, op industrieterreien Ekkersrijt in Son (niet in Eindhoven).

Omvormers
De software is ontwikkeld door Quby en het display zal dus worden gemaakt bij Prodrive. Dit bedrijf, wat 19 jaar geleden is opgericht, maakt printerplaten voor allerlei elektronische apparatuur. Ook omvormers voor zonnepanelen en onderdelen voor windmolens worden er geproduceerd. Het bedrijf heeft 400 mensen in dienst en een omzet van, vorig jaar, 82 miljoen euro. De productie van de elektronica vindt bijna geheel geautomatiseerd plaats in een soort lopende band opstelling (zonder lopende band en zonder mensen daarachter). Enkele werkzaamheden zijn nog niet geautomatiseerd. Omdat (goedkope Chinese) arbeidskrachten niet langer een volwaardige vervanging zijn van robots komt de productie van elektronische apparaten in toenemende mate weer terug naar het Westen, zo zei directeur en mede-oprichter Pieter Janssen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn