Europese Commissie stelt Nederland in gebreke vanwege energielabel

27 januari 2012 - De Europese Commissie heeft Nederland in gebreke gesteld vanwege een slechte implementatie van de richtlijn Energieprestatie gebouwen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies laten weten, in een vertrouwelijke brief aan de Kamer.

Sancties
De reden van de Europese tik op de Nederlandse vingers lijkt te zijn dat Nederland nog steeds geen sancties heeft ingevoerd voor het niet hebben van een energielabel bij verkoop van een huis, zo heeft Energieenwater.net vernomen. Met zo'n label wordt duidelijk hoe energiezuinig het huis is in vergelijking met vergelijkbare huizen. Het hebben van een label was al wel verplicht maar omdat er in Nederland geen sanctie op zit op het niet overhandigen van het label, wordt dit alom achterwege gelaten. Het invoeren van een sanctie leek in eerste instantie niet verplicht te zijn, maar later bleek dat wel zo te zijn. De Europese Unie heeft al eerder een inbreukprocedure opgestart. Mogelijk gaat het hier om de tweede stap in deze procedure, waarbij de lidstaat formeel in gebreke wordt gesteld.

Funda
Ex-minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft eind december al een wet naar de Kamer gestuurd waarin de invoering van sancties is geregeld. Zo mag de notaris de akte van levering straks niet meer 'verlijden' als er geen energielabel is, waarmee het huis dus ook niet overgedragen kan worden. Ook moet in advertenties, zoals bijvoorbeeld op Funda, verplicht melding worden gemaakt van het label. Eigenaren van nutsgebouwen moeten het label ophangen in de hal en huurders krijgen 10% korting op de huur als er geen energielabel wordt overlegd. Voor het opleggen van een boete is niet gekozen omdat die pas opgelegd kan worden als het huis al verkocht is en omdat het ondoenlijk is alle transacties te gaan controleren, aldus Donner.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn