Europese 'Oud voor niets'-regeling afgezwakt met dank aan Nederland

26 januari 2012 - Alleen de hele grote detaillisten hoeven straks kleine elektronische apparaten terug te nemen, ook als de klant geen nieuw apparaat koopt. En dan zelfs nog maar alleen als er geen alternatieve vorm van inzameling is. Dat zal komen te staan in de herziene WEEE-richtlijn (Waste electrical and electronic equipment), zo hebben Raad van Europa, Europees Parlement en Commissie eind december afgesproken. De uiteindelijke tekst is een flinke afzwakking van het oorspronkelijke doel, met dank aan Nederlandse politici.

Oud voor niets
De Tweede Kamer nam begin 2011 een motie aan van de hand van VVD-er René Leegte. Hierin wordt gevraagd aan de regering er voor te zorgen dat de zogenaamde Oud-voor-niets-regeling helemaal van tafel gaat. Bij de oud-voor-niets-regeling moeten detaillisten kleine apparaten innemen, ook als de klant niets koopt. Dit is natuurlijk heel goed voor het milieu; een groot deel van de mobieltjes, spaarlampen en wekkerradio's verdwijnt nu in de prullenbak (zo'n 3,5 kilo per huishouden per jaar volgens het ministerie van I&M). Volgens Leegte zouden Nederlandse winkels door de plannen echter een afvaldump voor elektronisch afval worden, zo staat in de motie, wat nogal overdreven gesteld lijkt. Staatssecretaris Atsma heeft de opdracht van de Kamer echter met verve opgepakt, zo blijkt uit een brief aan de Kamer.

Ontheffing
Het doel van Leegte en Atsma lijkt zo goed al helemaal gerealiseerd te zijn, want de regeling is compleet uitgehold. Het innemen van elektronische spullen is alleen verplicht voor detaillisten die beschikken over meer dan 400 vierkante meter aan oppervlakte waar apparatuur verkocht wordt. Dus een Gamma of een supermarkt die alleen spaarlampen verkoopt behoren daar niet toe. Verder kan er weer een typisch Europese ontheffing worden verleend als de inzameling van die apparatuur op andere wijze geregeld is. Atmsa heeft in een andere brief al gesteld dat er in Nederland zo'n alternatief systeem is, waarmee er hier dus geen sprake zal zijn van inzameling van deze apparatuur, zelfs niet door de grote elektronica-zaken.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn