Energie Dongen van start, coöperaties slaan handen ineen om energie te gaan leveren

2 februari 2012 - Dinsdag is Energie Dongen van start gegaan, een coöperatie die duurzame energie wil gaan leveren aan inwoners van Dongen (bij Oosterhout). De oprichtingsavond werd bezocht door zo'n 300 "enthousiaste" bezoekers die aangaven mee te gaan doen met "het collectief aankopen van zonnepanelen, het plaatsen van eigen windmolens, het besparen van energiegebruik, het betaalbaar inkopen van energie of het benutten van de restwarmte uit bijvoorbeeld het riool".

Voorvechter
Een van de oprichters is Martijn Messing, een bekende voorvechter van de duurzame energietransitie. Hij was directeur van De Kleine Aarde (DKA), een ecowijk in Boxtel, totdat dit eind vorig jaar werd opgeheven, en probeert nu met DKA 2.0 een 'doorstart' te maken. Messing is bezig met het opzetten van een organisatie die namens al die coöperaties energie gaat inkopen en leveren, zo vertelt Messing aan Energieenwater.net. Dat gebeurt in het kader van de Stichting Energietransitie Nederland (SETNL), waar mensen bij betrokken zijn als Herman Wijffels, hoogleraar Jan Jonker en specialist coöperatierecht Gert van Dijk. De structuur zal lijken op die van de Raboank, waar de coöperaties eigenaar zijn van het hoofdkantoor. In februari moet deze coöperatie van start gaan.

Momentum
Messing is nu ook voorzitter van de coöperatie in Dongen, zijn woonplaats. De coöperatie in Dongen wil collectief zonnepanelen gaan aankopen als honderd Dongenaren daarvoor belangstelling hebben getoond. Een ander doel is om in het eerste half jaar 500 mensen lid te kunnen maken van de coöperatie. Dongen heeft 10.000 inwoners, die samen jaarlijks 20 miljoen euro overmaken aan de groten energiebedrijven, zo hebben de initiatiefnemers berekend. Als we dat geld, of een deel daarvan, nu eens gaan gebruiken voor het zelf opwekken van energie dan kan er veel gewonnen worden', zo redeneren de initiatiefnemers.

20 miljoen
"Gelukkig schijnt ook bij ons in Dongen de zon, waait het ook hier, hebben we mest, poep, biomassa, restwarmte, huishoudelijk afval, restwarmte van industrie en zelfs stromend water. We hebben ook ongeveer 10.000 Dongense huishoudens die nu samen jaarlijks minimaal 20 miljoen euro aan de grote energiebedrijven betalen. De energiebronnen zijn er, de mensen zijn er en het geld is er, kortom alle ingrediënten om het heft in eigen hand te nemen', aldus de coöperatie op de spiksplinternieuwe website. "Het moment is daar", zo zei gedeputeerde Johan den van Hout van Noord-Brabant.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn