Stedin: dubbele meter moet vervangen worden bij plaatsing zonnepanelen

2 februari 2012 - Dat iemand weinig voordeel heeft van een dubbele meter was al duidelijk. Maar nu blijkt dat die ook vervangen moet worden als deze persoon zonnepanelen op het dak schroeft. In ieder geval Stedin eist dit, zo blijkt bij navraag, waarbij overigens een duur 0900-nummer gebeld moet worden met een eindeloos en super-ingewikkeld keuze-menu dat er, ook gezien alle overbodige teksten die er worden uitgesproken (Stedin is de organisatie die...), alleen maar op gericht lijkt te zijn het telefoongesprek zo lang mogelijk te laten duren.

Moeilijk, moeilijk, moeilijk
Iemand die zonnepanelen aanschaft kan het beste maar voorbereid zijn op alles. We hebben een poging gedaan om te onderzoeken wat er allemaal bij komt kijken. Vraag is wanneer nu precies de meter vervangen moet worden. Een enkele meter met draaischijf kan blijven zitten, zo zegt de medewerkster van Stedin. Maar een dubbele meter moet vervangen worden zelfs al is dat ook gewoon een meter met draaischijf die terug loopt als er stroom op het net wordt gezet. Het telwerk van de meter zou soms blijven hangen bij teruglevering aan het net en ook wordt de administratie te ingewikkeld bij twee telwerken, zo zegt een medewerkster van de organisatie.

Geen business
Een medewerker van Eneco (de leverancierstak, dus) zegt dat ook een enkele meter vervangen moet worden als verwacht wordt dat de opwek groter is dan het verbruik, zodat de stand op een bepaald moment dus lager is dan een jaar daarvoor. Ook dan wordt de administratie weer te ingewikkeld, zo zegt deze medewerker van het Eneco Groenadvies team (ook weer een 0900-nummer met eindeloze keuze-mogelijkheden). Waarom zou dit laatste ingewikkeld zijn? Gewoon geld teruggeven aan de klant lijkt me, maar dat past waarschijnlijk niet in het verdienmodel van het bedrijf. Het lijkt er derhalve eerder op dat Eneco (waar Stedin onderdeel van uitmaakt) elk lullig probleempje aangrijpt om een nieuwe slimme meter te kunnen plaatsen.

Draadje
Overigens kan bij zo'n vervanging niet enkel de elektriciteitsmeter vervangen worden, zo blijkt uit het dure gesprekje met Stedin. Als de elektriciteitsmeter vervangen wordt dan móet tegelijkertijd ook de gasmeter vervangen worden. Er moet blijkbaar veel van Stedin. Het is niet mogelijk om alleen de elektriciteitsmeter te vervangen, zo zegt de dame. Waarom niet? De nieuwe digitale gasmeter en elektriciteitsmeter zijn met elkaar verbonden met een draadje. De nieuwe gasmeter werkt op elektriciteit, zo leek de dame te zeggen. Wat het overigens nog steeds mogelijk maakt om alleen de elektriciteitsmeter te vervangen, lijkt me. Maar Stedin wil natuurlijk zo veel mogelijk meters in één keer vervangen. De kosten zouden 71,40 inclusief BTW voor beide meters zijn.

Grote mond
Vraag is wel of Stedin kan eisen dat die meters vervangen worden. U kunt gewoon zonnepanelen op het dak leggen en stroom invoeden op het net zonder Stedin op de hoogte te stellen. Die heeft daar niets mee te maken. Stedin moet aan het einde van het jaar maar gewoon stand te accepteren zoals die op de meter staat, ook al is die lager geworden door de eigen productie van stroom. En de kans dat er met zonnepanelen meer opgewekt wordt dan verbruikt (zodat een negatief verbruik resulteert) is klein. Maar zelfs dan kan Stedin moeilijk eisen dat er een andere meter wordt geplaatst. Weinig mensen zullen iets getekend hebben in de trant van: 'gij zult geen zonnepanelen op het dak leggen als gij een dubbele meter heeft' of 'gij zult geen negatief verbruik hebben zonder een nieuwe meter aan te schaffen'. De klant hoeft er in het laatste geval natuurlijk niet op rekenen dat hij geld terugkrijgt, maar vraag is dan weer wel wat daarover in de wet is geregeld.

De woordvoering van Stedin is om een reactie gevraagd en beloofde terug te bellen, maar heeft niet meer gereageerd. Woordvoerder Cor de Ruijter van Eneco voegt later toe dat de systemen van Eneco niet om kunnen gaan met een negatief verbruik. Dan doet het systeem alsof de meter een hele keer rond is geweest en krijgt de klant dus een geweldige rekening. 'Systemen aanpassen', zouden wij zeggen, maar volgens De Ruijter kan dat niet. Wel geeft hij toe dat Eneco die klant natuurlijk uiteindelijk niet kan dwingen om die hoge rekening te gaan betalen. Een optie is dat de klant duidelijk maakt dat zijn verbruik mogelijk negatief gaat worden, waarna hij uit het systeem gehaald wordt. Hier moet dus nog iets op verzonnen worden door de sector.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn