Verkoop Rendo aan Enexis zou Rendo Duurzaam meer lucht geven

6 maart 2012 - Enexis wil het netwerk van Rendo overnemen, zo werd vorige week bekend. Het netwerk van Rendo bestaat uit een gasnetwerk in de regio Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel (100.000 aansluitingen) en een elektriciteitsnetwerk in Hoogeveen en Steenwijk (32.000 aansluitingen).

Onderzoek
Beide partijen hebben al onderzoek gedaan naar de overname, waarna Enexis heeft aangegeven Rendo te willen overnemen. De overname moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Rendo, dat zijn de negen gemeenten waarin het netwerk ligt. Het was voor de aandeelhouders een "lastige beslissing" om in te stemmen met de overname, zo zegt directeur Richard Woldring. Het lijkt toch een beetje alsof de aandeelhouders tegen heug en meug instemmen met de overname, nadat ze een aantal jaren geleden het commerciële deel al hebben verkocht aan Electrabel.

Duurzaam
De aandeelhouders en Rendo geven aan dat voor de duurzame activiteiten, die zijn ondergebracht in Rendo Duurzaam, andere opties worden onderzocht. Mogelijk blijft dat deel, wat nóg meer dan de netwerken verband houdt met de eigen lokale activiteiten, in handen van gemeenten. Verkoop van het netwerk zou het makkelijker zou maken voor Rendo Duurzaam om commerciële activiteiten te gaan ontplooien. Dat laatste is verboden op grond van de splitsingswet, die weliswaar buiten werking is gesteld door de rechter, maar toch: waarschijnlijk voelt het toch niet zo lekker en voelt Rendo Duurzaam zich geremd. De splitsingswet kan weer kracht van wet krijgen, omdat er rechtszaken lopen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn