Atsma liegt weer eens, en heeft trouwens helemaal geen akkoord met VNG

6 maart 2012 - Atsma maakte maandag bekend dat hij een akkoord heeft gesloten met de verpakkingsindustrie en de VNG over plastic afval. "Atsma heeft een onderhandelakkoord bereikt met delegaties van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het verpakkend bedrijfsleven", zo meldde zijn ministerie. Het ligt iets genuanceerder. De VNG maakt namelijk een voorbehoud. Verder moet deze organisatie het 'akkoord' ook nog voorleggen aan de leden. Ook blijkt Atsma weer te liegen over Europese doelen.

Voorbehoud
Onderdeel van het akkoord is dat bedrijven de vrijheid krijgen om het statiegeld-systeem voor PET-flessen af te schaffen. De VNG vindt dat echter helemaal niet zo'n goed idee, zo blijkt, net als zoveel anderen. De VNG wil het statiegeld op PET-flessen pas afschaffen als gebleken is dat het bedrijfsleven goede resultaten boekt met het hergebruik van bestaand PET. Daarom wil de organisatie dat het besluit om het statiegeldsysteem af te schaffen, pas in 2015 wordt genomen. Met dat voorbehoud wordt het stuk van het ministerie voorgelegd aan de leden, de gemeenten dus.

Verstandig
Heel verstandig van VNG-voorziiter Annemarie Jorritsma, want de gemeenten hebben in juni vorig jaar nog gestemd voor in stand houding van het statiegeldsysteem en zelfs uitbreiding ervan naar kleine flesjes. Wethouders als Alexandra van Huffelen van Rotterdam hebben zich al uitgesproken tegen het opheffen van het statiegeldsysteem. Ook een groot deel van de Tweede Kamer heeft al herhaaldelijk laten wetn dat ze behalve voor grote flessen ook statiegeld voor kleine flesjes wil invoeren, en helemaal als er onvoldoende resultaten worden geboekt met de inzameling 'om niet' van het plastic. Atsma trekt zich er niets van aan en zet zijn eigen plannen gewoon door. Hij lijkt louter en alleen gefocussed te zijn op het terugbrengen van lasten voor het bedrijfsleven, no matter what. Het milieu is bijzaak.

Net boven Europees doel
Om de maatregelen vervolgens aan de man te brengen neemt hij regelmatig een loopje met de werkelijkheid. Ofwel: hij liegt wat af, zie eerdere stukken. Een voorbeeld hiervan is het eeuwige gescherm met cijfers, ook maandag weer in het bericht over het zogenaamde akkoord. Nederland zou met een doel van 52% recycling van plastic in 2022 ver boven de Europese doelen zitten. "Met deze doelen is Nederland een stuk ambitieuzer dan Europa", aldus Atsma. Dat Europese doel zou 22,5% zijn, zo schrijft hij. In de Europese Kaderrichtlijn Afvalstoffen staat echter duidelijk dat het doel voor het hergebruik van afvalstoffen als kunststof in 2020 50% is.

Lagere doelen
Eerder werden de doelstellingen voor de inzameling van plastic flessen al flink verlaagd: van 95% voor grote PET-flessen en 55% voor kleine flessen naar 38% (voor al het plastic afval). (Overigens lijkt het erop dat ook statiegeld op glazen flessen kan worden afgeschaft, maar dat wordt niet helemaal duidelijk.)

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn