Natuur en Milieu heeft vertrouwen in Solar Total, na 'oud nieuws' over financiele situatie

9 maart 2012 - De stichting Natuur en Milieu heeft nog steeds vertrouwen in het bedrijf Solar Total, voor het leveren van de zonnepanelen in het kader van de actie 'Zon zoekt dak'. De berichten over de financiële situatie, zoals die deze week in de media verschenen, vindt de stichting "oud nieuws". "We waren ons bewust van de financiële situatie". Er zijn nu partijen ingestapt, waaronder de Rabobank, die voldoende kapitaal-krachtig zijn. "Nu is het bedrijf weer financieel sterk", aldus woordvoerder Silvia Kerste.

Risico
"Natuurlijk is er altijd een risico dat het bedrijf omvalt", zo zegt Kerste. "De zonne-energie markt is een onvoorspelbare markt. Bedrijven dragen veel risico. Maar we hebben inzicht gekregen in de nieuwe jaarcijfers en op basis daarvan hebben we besloten de actie voort te zetten. We hebben vertrouwen in de leverancier." Mensen kunnen zich nog tot 16 maart aanmelden voor een pakket. Vraag is echter nog steeds of dat slim is.

Aanbetaling
De stichting Natuur en Milieu en de ASN bank doen zaken met Solar Living, de Nederlandse dochtermaatschappij van Solar Total. Bij mensen die hebben aangeven interesse te hebben in een pakket (meer dan 6000 inmiddels) komen medewerkers op bezoek om de 'daksituatie' te beoordelen. Ze krijgen daarna een offerte, en drie weken de tijd om die te tekenen. Daarna wordt gevraagd een aanbetaling te doen van 30% van de kosten. Uiterlijk op de dag van de installatie moet een tweede aanbetaling gedaan worden van 60%. Het is de vraag of het verstandig is in deze situatie die aanbetaling te doen.

Slecht nieuws
Volgens Kersten is het "uitgesloten" dat de initiatiefnemers nog overstappen naar een andere leverancier en installateur. "We hebben met veel verschillende leveranciers aan tafel gezeten; daarbij kwam Solar Living als beste uit de bus." Wel is onderzocht of nog iets gedaan kan worden aan de aanbetalingsregeling. "Dat was niet nodig", zo zegt Kerste. "Niet nodig, of niet mogelijk?", zo vroegen we. "Niet nodig", aldus Kerste. "Het is slecht nieuws. Het zorgt voor onzekerheid", zo wil ze wel toegeven.

Berichtgeving
In het Financieele Dagblad werd over de teloorgang van de Nederlandse zonne-energie-sector gesproken, nadat eerder Solland Solar en Scheuten Solar waren omgevallen. Die teloorgang werd door de krant aan de komst van goedkope panelen uit het oosten geweten. Maar de moeilijkheden van Solar Total hebben daar niets mee te maken, want het bedrijf levert Chinese panelen. Het is eerder een geval van mismanagement, zo maken we uit de berichten op. Er werd teveel ingekocht. Nu heeft de Rabobank een belang van 75% genomen en SET Venture Partners de overige 25%. Dat laatste bedrijf is in handen van de energiebedrijven Delta en Essent. Het werd opgericht als tegenprestatie voor het langer op mogen houden van kerncentrale Borssele.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn