Volop werkzaamheden aan de failliete aardwarmte-centrale Den Haag, maar de burger mag het niet weten

29 november 2013 - Er wordt volop gewerkt in het ketelhuis van de failliete aardwarmte-centrale in Den Haag. "Er is een nieuwe verwarmingsketel geplaatst, voor de mensen hier aan de overkant", zo zegt een bouwvakker. Maar was de centrale niet failliet? "Blijkbaar is er toch nog ergens een potje gevonden", zo zegt hij.

Gesloten deuren
Volgende week vindt er dan eindelijk een debat plaats over de centrale. Een eerder debat ging niet door omdat de SP geen tijd had gehad om antwoorden te bestuderen op vragen die eigenlijk niet eens over de centrale gingen. Het debat op 5 december zal deels achter gesloten deuren plaatsvinden. Dat is erg onbevredigend. Er is ten slotte veel geld van de Haagse belastingbetaler in gestoken. Mag die niet weten hoe het verder gaat? Er zouden echter onderhandelingen plaatsvinden en dan is het niet handig dat de gemeente zijn onderhandelingspositie bloot geeft.

Interesse
Vraag is wat er nu gaat gebeuren. Er lijkt dus wel een doorstart te komen, gezien de bouwactiviteiten. De curator dringt er op aan dat er meer huizen worden aangesloten op de centrale. Want al de buizen in de grond, die zo'n 10 miljoen euro gekost hebben, zijn pas wat waard als er huizen op zijn aangesloten. Mogelijk dat nu dus oude huizen in de omgeving worden aangesloten. Mogelijk dat de gemeente het project zelf vlot gaat trekken, maar vele anderen lijken op het vinkentouw te zitten. Zo is Eon plotseling buitengewoon geïnteresseerd in het project in Honselersdijk en er zou interesse zijn vanuit het Westland, maar niet duidelijk is hoe serieus dat is. Een laatste optie is nog dat het water van de centrale straks extra opgewarmd wordt (van 70 naar 100 graden) en dat het dan het bestaande stadsverwarmingsnet van Eneco in gaat. Dan zouden de nieuwe leidingen dus voor niets zijn aangelegd; de curator vindt dit daarom geen goed idee.

Politieke hotshot
Het is in ieder geval onwaarschijnlijk dat wethouder Baldewsingh definitief de stekker eruit trekt. Hij is zopas gekozen tot lijsttrekker van de PVDA De Haag en zo'n faal zou negatief op hem afstralen, helemaal gezien het feit dat dat andere paradepaardje van de wethouder, het klimaatcentrum Duurzaam Den Haag, ook al op een mislukking dreigt uit te draaien.

Pompen of verzuipen
Het is overigens de vraag of de centrale fysiek nog aan de praat te krijgen is. De put zou vervuild zijn omdat er zoet water in gepompt is terwijl er zout water in de grond zit. Tuinders uit het Westland zijn daarop met vrachtwagens zout water uit hun eigen centrale naar Den Haag gereden om te redden wat er te redden valt. Om het water terug te kunnen pompen moeten er bovendien nieuwe zwaardere pompen geïnstalleerd worden. Een bedrag van 1,5 miljoen euro staat al op de Haagse begroting voor 2014, maar de burger mag dus niet het hoe en waarom weten. 

Love-baby
De enigen die zo'n project tot een goed einde weten te brengen zijn waarschijnlijk de tuinders uit het Westland, die beschikken over de daarvoor benodigde doortastendheid en ondernemersgeest. Maar de vraag is dus of de curator het ook zo ziet en of Baldewsingh zijn love-baby los kan laten. Aan de raadsleden de taak om volgende week zoveel als mogelijk informatie in het openbare deel van de vergadering boven water te krijgen.

copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn