Gemeentelijke energiecoöperatie Agem feestelijk van start, daar kán het gaan werken

28 november 2013 - Woensdagmiddag is in Groenlo het startschot gegeven voor de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij, kortweg Agem. De coöperatie is in handen van acht gemeenten in de Achterhoek. Mensen die zich nu aanmelden krijgen vanaf 1 januari energie geleverd. De leverancier met vergunning wordt Anode, zo werd woensdag bekend. Vertraging was opgetreden door het faillissement van Trianel.

De start vond plaats in de Oude Calixtus kerk van Groenlo, die behoorlijk gevuld was. Eerst werd het Akkoord van Groenlo getekend. Daarna werd de start van Agem symbolisch uitgebeeld door het steken van een stekker in het stopcontact door de wethouders van de betrokken gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Montferland). Zij hebben voor een periode van 5 jaar 8 ton in het project geïnvesteerd. De trekker is jarenlang Herman Hulshof geweest, van het gelijknamige meubileer-bedrijf uit Lichtenvoorde.

Directeur is Guus Ydema en zijn rechterhand is Justin Pagden. Na inleidende woorden werd er rond tafels gediscussieerd over een achttal thema's. Zo gaf Jan Straatman uitleg over het project Verduursaam van de Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen, dat zich richt op het verduurzamen van de woningbouw in de Achterhoek. Mensen kunnen bij Verduursaam advies krijgen over wat ze in huis kunnen doen om de energierekening omlaag te krijgen. De organisatie richt zich met name op huizen van voor 1980, omdat daar de meeste winst valt te halen.

Aan een van de tafels gaf Pagden (tweede van links hierboven) tekst en uitleg over Agem. Opvallend is dat, in tegenstelling tot veel andere coöperaties, mensen geen lid kunnen worden van Agem. De coöperatie is stevig in handen van de acht gemeenten. Agem gaat later mogelijk wel coöperaties oprichten waar mensen lid van kunnen worden, zo zei Pagden. Die richten zich dan mogelijk op bepaalde projecten. Op de vraag of dat ook coöperaties kunnen zijn die de nieuwe belastingkorting voor leden mogelijk gaat maken antwoordde Pagden met een voorzichtig 'ja'. Opvallend is verder de keuze voor Anode. Stroom van Anode is niet per definitie groen. Stroomcertificaten worden ingekocht bij lokale duurzame energie projecten, zoals bij de vuilstortplaats Langeberg in Zelhem, zo zei Pagden. Als het bedrijf na een jaar 1000 klanten heeft is Pagdem "dik tevreden". Vraag is of dat gehaald wordt. Het kan gaan werken in de Achterhoek, omdat er meer dan elders sprake is van gemeenschappen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn