Burgemeesters, wethouders, raadsleden en bewoners zij aan zij in verzet tegen winning van schaliegas

14 september 2013 - Hier een foto-impressie van de demonstraties tegen de winning van schaliegas, zoals ze zaterdag plaatsvonden in Haaren en Boxtel.

De jeugd vraagt om aandacht

 

Vos spreekt de demonstranten toe. Hij zei een aantal keren dat hij op basis van de informatie die hij tot nog toe gekregen heeft van de regering niet kan instemmen met proefboringen naar schaliegas in Brabant. De demonstranten juichten hierom. Toch is het wel zaak zijn woorden met een korreltje zout te nemen. Liesbeth van Tongeren verwacht dat de PVDA om een nieuw onderzoek gaat vragen, waar meer specifiek wordt ingezoomd op de omstandigheden op de beoogde locaties. Daarmee wordt een definitieve beslissing dan meteen over de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 getild. Als de PVDA voor de verkiezingen zou beslissen om tot boringen over te gaan zou de PVDA weggevaagd  worden, zo zei een lokaal raadslid voor de PVDA. 

 

Een Volkskrant-journaliste stelt zich op de hoogte, aan het begin van de demonstratie, op de Markt in Boxtel

 

De VVD in Haaren is fel tegenstander van de winning van schaliegas in de gemeente. Links van deze weg is de locatie waar een proefboring in Haaren zou moeten plaatsvinden. Het is op het terrein van een boomteler, die zich tot nog toe niet erg uitlaat over de plannen. Toen de bus met raadsleden, politici en journalisten aankwam op deze plek in Helvoirt (onderdeel van Haaren), was er weer een kleine demonstratie georganiseerd. De tekst van Loesje-bord luidde: 'Nieuw, aardbeving van 6,8 op de schaal van Helvoirt'.

 

Kamerlid Jan Vos (PVDA) verwikkeld in een heftig gesprek met een bewoner, die een lokale Groenlinks-politica blijkt te zijn.

 

De onvermoeibare strijdster voor duurzame energie en tegen schaliegas Groenlinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren, voor Lennis, Lennis is een reus die waakt over het veldje erachter, de beoogde proeflocatie in Boxtel. Hij is genoemd naar Lennisheuvel, een kleine wijk vlakbij de beoogde proeflocatie. Eerder deed de reus 'die alles overziet' dienst bij het verzet tegen de komst van een transformator-station en nu dus bij het verzet tegen schaliegas.

 

Dit is de plek in Boxtel waar een proefboring plaats  zou moeten gaan vinden: het maisveldje aan de achterkant. Het veldje is verhuurd aan Cuadrilla, en ligt in een gebiedje wat voorzien was als industrie-terrein. Vlak achter de fotograaf ligt een datacentrum van de Rabobank. Die bank wil gaan uitbreiden, op de plek op de voorgrond. Terwijl de ene afdeling van Economische Zaken een vergunning voor de proefboring afgaf, gaf de andere een vergunning af voor de uitbreiding van het datacentrum. Het is ondenkbaar dat de Rabobank activiteiten die kans geven op een aardbeving naast dit datacentrum zal gaan dulden.

 

De burgemeester van Boxtel Mark Buijs in gesprek met RTL. Opvallend aan het verzet tegen schaliegas is dat burgemeesters, wethouders en raadsleden, van alle partijen van links tot rechts, zich zo duidelijk uitspreken tegen de plannen van de landelijke politiek, wat uniek is. De burgemeester, die tot vier maanden geleden nog wethouder in Heusden was versprak zich overigens in dit interview: "Ik als burgemeester van Heusden ... "  Hopelijk voor hem zendt RTL dat niet uit.

 

Eigenlijk is schaliegas vandaag in Boxtel en Haaren toch wel ten grave gedragen. Mogen we dat zeggen? Nu nog in Flevoland, het land van de windmolens.

 Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn