COLUMN: Beste CEO’s, wat is jullie energievisie voor Nederland?

14 augustus 2013 - Laat ik eens een steen in de vijver gooien: waar zijn de grote energiebedrijven in de maatschappelijke discussie over de energie toekomst?

Overal hoor en zie ik verhalen van start-ups, energie- en windcoöperaties en andere mkb-ondernemingen. Al deze spelers hebben een mening over de toekomst van de Nederlandse energiesector. Het lijkt of de grote spelers hun eigen ‘wet van behoud van energie' tentoonspreiden: vooral marktprotectionisme.

Hoewel ik regelmatig bedrijven als Nuon, Essent, Eneco, Oxxio, Greenchoice en NederlandEnergie zie in reclames of tegenkom bij gesprekken over structuurvisies rond windenergie, weet ik eigenlijk helemaal niet wat hun toekomstvisie is. De meeste geluiden gaan over personeelswisselingen of jaarcijfers.

We kennen inmiddels allemaal de visie van een bedrijf als Unilever dat een helder verhaal neerzet over waar het bedrijf naartoe gaat. Dat mis ik bij de ‘grote jongens’.

Beste CEO’s, wat is jullie visie voor Nederland? Dat jullie invloed uitoefenen op het Nederlandse beleid staat buiten kijf. Hoe dat gebeurt zien we niet, maar dit gebeurt ongetwijfeld op basis van ´iets´, van een visie lijkt mij; maar wat is die visie?

Spreken we dan alleen over verdienmodellen, al dan niet alleen op de korte termijn? Zien jullie voor jezelf een maatschappelijke rol en zo ja, welke? En welke rol spelen de buitenlandse eigenaren hierin? Hebben we geen recht op antwoorden op deze vragen gezien het belang dat deze ondernemingen spelen in een van onze belangrijkste (publieke) basisvoorziening?

Nuon, Eneco, Essent, Eon, Delta, Greenchoice, Oxxio en NederlandEnergie: deel uw visie, ga in discussie, schrijf blogs/columns en maak onderdeel uit van de maatschappelijke discussie. Hoe mooi zou het zijn als journalisten en columnisten een centrale bezoeken en met de directies meelopen voor een of meer dagen. Doe iets!

Rolf Heynen

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Twitter: @rolfheynen)

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn