INGEZONDEN BRIEF: Lokaal is onzin omdat je alleen maar kosten toevoegt (plus reacties)

10 juni 2013 - Deze brief ontvingen we van W. Walraven naar aanleiding van onze oproep om te schrijven over de ervaringen met lokale duurzame energie-initiatieven.

Hoi,

Voor wat betref energie coöperaties stop ermee. Jullie rekenen achter de komma, terwijl het sommetje voor de komma al fout zit.

Bewustwording voor groen is een mooie missie. Dat landt echter niet bij gewone mensen. Dat heeft het nooit gedaan met zaken die beter zijn maar meer kosten. Mensen weten het goede te doen. Maar doen het gewoon niet. Niet als groep, niet als land en niet individueel. Ken uw wereld geschiedenis, lees ook de krant erop na.

Lokaal is onzin omdat je in de logistieke keten kosten toevoegt waar niemand op zit te wachten. Namelijk de kosten van een coöperatie. Want niets wordt goedkoper. Je voegt kosten toe.

Als je het beschouwt als een vehikel om sociale cohesie te bewerkstelligen prima, maar noem het dan geen energie coöperatie maar een gezelligheidsvereniging, waar we graag bier drinken en beschonken willen worden.

Ga niet roepen dat de overheid projecten moet doen. Blijf met je poten van mijn belastingcenten af. We hebben inmiddels wel genoeg experimenten gedaan om te weten wat wel en niet werkt.

De enige plus is dat het geroep: 'We want green and cheaper', de grote reuzen heeft wakker gemaakt en dat zij beetje bij beetje groener gaan schakelen.

Nutsvoorzieningen, zoals post, spoor, water, energie, vuilverweking en dergelijke mag je niet aan de markt overlaten maar door taakorganisaties laten doen. Op die wijze creëer je een sociale spons voor de wat minder sterk opgeleide mensen die in die taakorganisaties een fatsoenlijke baan met een fatsoenlijk pensioen krijgen. Ga je er de marktefficiëntie op zetten, dan holt dat de servicegraad uit, creëer je werkeloosheid en verloedering. Gezinnen gaan kapot, alcohol wordt een vluchtweg. Mensen komen terecht bij de sociale dienst en in het zorgtraject. ERGO: de vermeende efficiëntie moet je in veelvoud via de blauwe enveloppe betalen. Dus terug naar af.


W. Walraven

Reacties:

De brief inspireerde hoofdredacteur Eddy Buiting van verschillende bladen op het gebied van installatie en sanitair tot het schrijven van de volgende blog.
Archie Bunker over lokale coöperatieve samenwerking.

Iemand die anoniem wenst te blijven schreef het volgende:

Veranderingen worden altijd geïnitieerd door een kleine groep. En als het massaal wordt, dan was dat natuurlijk al van tevoren logisch volgens de 'kenners':
De gebroeders Wright hadden ook gewoon fietsenmaker moeten blijven en niet vreemde dingen moeten gaan doen zoals vliegen. Waarom verzonnen ze zoiets stoms?
En ook Steve Jobs begreep totaal niet dat je echt niet bij iedereen thuis een hanteerbare en mooie personal computer kan realiseren. Luchtfietserij was dat van hem.
Opwekkers van eigen energie op hun dak of in de buurt zijn ook stuk voor stuk vreemde mensen, waar echt een steekje los bij zit.
 
Copyright © Geldengroen.net
 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn