COLUMN - Ervaringen met opbouw lokaal energiebedrijf (2): Waarom kozen we voor Trianel?

12 maart 2013 -  Van medio 2009 tot januari 2012 was ik werkzaam bij de Noordhollandse Energie Coöperatie (NHEC), waarvan bijna twee jaar als directeur. Ik kijk met veel plezier terug op deze pioniersperiode. De vele presentaties die ik door het land gaf en de vragen die ik de afgelopen jaren heb gekregen moedigen mij aan terug te kijken op deze boeiende periode. Met deze bijdragen hoop ik vooral anderen te inspireren bepaalde keuzen wel of niet te maken en zaken in perspectief te plaatsen. Vandaag deel 2: keuze partners.

Leeswerk

De NHEC heeft in het jaar voor de oprichting, midden 2009, een businessplan geschreven, waarin werd toch gekozen voor (1) het beginnen met het leveren van energie (2) het werven van leden en klanten met de juiste communicatie en marketing en (3) het opzetten van projecten die betaald worden uit de revenuen. Klein, maar niet onoverkomelijk obstakel: we hadden weinig kennis van de energiesector.

Dit leidde tot een hele reeks van afspraken, bezoeken aan congressen en veel leeswerk. Met name de HVC, Huis Vuil Centrale, heeft in de beginperiode middels een samenwerkingsverband geholpen wegwijs te geraken in de energiesector. Een serieuze lange termijn samenwerking met een dergelijke partij kan een coöperatie versterken. Het mocht helaas niet baten, het management van de HVC ging het 'coöperatieve concept' zelf uitbaten samen met gemeenten in de vorm van ontwikkelingsmaatschappijen. Kleine startende en onbeduidende pottenkijkers waren ongewenst.

Greenchoice of Trianel?

Al snel kwam de NHEC terecht bij twee partijen die front-, en backoffice in konden vullen: Greenchoice en Trianel. De eerste wilde niet leveren onder een zogenaamd whitelabel en de vergoedingen voor klanten waren bij Trianel gunstiger. We hadden liefst in die periode met Greenchoice gewerkt in verband met de vriendelijke gesprekken en de statuur van dit bedrijf. NHEC koos echter voor Trianel en toen TexelEnergie niet lang daarna een krasse brief stuurde naar haar leden en klanten over het afbreken van de samenwerking met Greenchoice, waren we blij voor Trianel gekozen te hebben:

“De NMA heeft Greenchoice een forse boete (7.2 miljoen euro) opgelegd omdat Greenchoice geld van klanten die vertrokken, achterhield. Uiterst kwalijk natuurlijk, maar ook: hoe dom. Dit komt natuurlijk altijd een keer uit.”
Verder:
“Texel Energie heeft aangekondigd de samenwerking met Greenchoice te beëindigen. Dat heeft niet rechtstreeks met het negatieve nieuws van vandaag te maken, maar indirect wel. Ook TexelEnergie had en heeft moeite om zijn facturen door Greenchoice betaald te krijgen. Zo willen we niet samenwerken…”

-          citaten uit mail van TexelEnergie aan haar leden eind 2011

Maar waarom kozen we voor Trianel? Dat had met diverse factoren te maken. Allereerst waren we aangenaam verrast dat commercieel directeur Michael Fraats ruim de tijd nam ons te spreken en om met ons van gedachten te wisselen. De door Trianel aangehangen visie op de energiesector, specifiek de decentrale duurzame energiesector was aardig in lijn met onze ideeën. Niet zaligmakend, maar wel een plezierige start van gesprekken.

Gezellig

Daarnaast was de strategie van Trianel op de lange termijn ook volledig gericht op het sourcen van lokale energiebedrijven. Dat betekende niet alleen het leveren van energie, maar ook meedenken in de strategie en marketing en op termijn ook over het opzetten van projecten. De samenwerking met alle medewerkers van Trianel is altijd uitzonderlijk goed geweest. Na enige tijd leerde je ook alle medewerkers van deze 'kleine familie' kennen. Buiten de inhoudelijke professionele ondersteuning op diverse vlakken was het ook altijd bijzonder gezellig.

Maar waar het uiteindelijk natuurlijk om ging, was het aanbod dat Trianel deed qua vergoeding voor een klant en haar diensten. Trianel deed een goed financieel aanbod. Trianel had geen vast pakket van diensten waar we uit konden kiezen tegen een gestaffelde vergoeding. Alles was nieuw en maatwerk in deze periode.

Prime mover

De NHEC hield de druk erop, want we wilden immers in april 2010 beginnen met het leveren van energie en bij Trianel betekende dit alle hens aan dek om de systemen in te richten. NHEC zou Trianel´s 'prime mover' zijn in de nieuwe lokale duurzame energiemarkt, wat TexelEnergie voor Greenchoice was.

Pas bij de uitrol en de eerste tegenvallende resultaten van zowel de NHEC als, achteraf blijkende, Trianel werden de verhoudingen op scherp gezet. Die spanningen namen toe na de eerste commerciële acties: (1) adverteren in de regionale kranten en (2) een op handen zijnde samenwerking met Greenpeace…

Wordt vervolgd
Vervolg van:  Column: Ervaringen met het opzetten van een energiebedrijf, 'Beren op de weg schieten we af'

Rolf Heynen

(Reacties kunnen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of als tweet naar @rolfheynen)

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn