COLUMN - Ervaringen met het opzetten van een energiebedrijf: 'Beren op de weg schieten we af'

26 februari 2013 - Van medio 2009 tot januari 2012 was ik werkzaam bij de Noordhollandse Energie Coöperatie (NHEC), waarvan bijna twee jaar als directeur. Ik kijk met veel plezier terug op deze pioniersperiode. De vele presentaties die ik door het land gaf en de vragen die ik het afgelopen jaar heb gekregen moedigen mij aan terug te kijken op deze boeiende periode. Met deze bijdragen hoop ik vooral anderen te inspireren bepaalde keuzen wel of niet te maken en zaken in perspectief te plaatsen. Vandaag deel 1: de pioniersfase.

Op dit moment heeft de NHEC 800 klanten, 300 leden, een professionele website en fungeert het als partner voor regionale (nieuwe) initiatieven. De klanten zijn i.v.m. het faillissement van Trianel tijdelijk overgezet naar Greenchoice. Het gaat niet hard, te weinig projecten komen van de grond, maar de NHEC groeit door en is een van de grootste initiatieven voor wat betreft energielevering.

Hoewel de NHEC in 2009 officieel is opgericht werd het concept al vanaf 2007 uitgewerkt. Het eerste businessplan was een groots plan. Ook enkele mannen die betrokken zijn bij Texel Energie hebben hieraan meegewerkt. Zij waren immers al in 2007 begonnen.

Het idee achter de NHEC is een herkenbaar verhaal voor de lokale initiatieven:

  1. We geloven in nut en noodzaak van de overstap naar hernieuwbare bronnen;
  2. De hernieuwbare bronnen zijn voornamelijk kleinschalig en lokaal;
  3. Voor realisatie is de lokale gemeenschap cruciaal en het beste middel hiervoor is een coöperatie: we worden weer eigenaar van ons energiebedrijf; ditmaal niet via de overheid, maar rechtstreeks.

Ook de landelijke en mondiale ontwikkelingen hielpen mee: de grote energiebedrijven waren verstrikt in overnames door buitenlandse bedrijven, service en maatwerk bleven achter bij de giganten, groene energie werd steeds belangrijker en in bijvoorbeeld Duitsland sloeg het lokale energiebedrijf al vroeg aan bij de consument.

De pioniersfase

In 2009 is de NHEC geboren. De lokale duurzame coöperatieve wereld stond in de kinderschoenen. Het enige bestaande referentiepunt was Texel Energie. We wisten allemaal dat de dynamiek op een eiland moeilijk te vergelijken is met die van andere regio’s. De NHEC koers behelsde (1) regionaal opereren, (2) starten met de levering van energie en (3) later inzetten op projecten. Immers, met voldoende klanten kun je vanzelf investeren in duurzame energie en Noord-Holland is in theorie groot genoeg voor het benodigde volume aan klanten (ik zal hier later verder op ingaan).

In de periode kort na de oprichting sprak voorzitter Enno Brommet tijdens het congres 'Lokaal Duurzaam Energiebedrijf'. Kritische vragen, van voornamelijk adviseurs, pareerde Brommet, destijds nog burgemeester in Harenkarspel, met de woorden: "We hebben niet alle antwoorden, die heeft niemand op dit moment. De NHEC gaat beren op de weg aantreffen, en ik ben er om die af te schieten." Over dit optreden van de voorzitter heb ik later nog veel complimenten gekregen.

Beginfase

We werkten in een periode van zes maanden toe naar de lancering. We gingen zelfs voor een eigen vergunning in deze periode. In zes maanden tijd moesten we alles opzetten met een klein operationeel team. We hadden geen kennis in huis over de energiesector of over het opzetten van een energiebedrijf en ook verkoop-ervaring ontbrak.

Rondes langs energiebedrijven hielpen, hoewel we niet veel keuze hadden en het delen van ervaringen met andere coöperaties nog niet ging. Greenchoice bood geen flexibiliteit qua label en onze regionale partner, energieafvalbedrijf HVC, adviseerde ons een gesprek aan te gaan met een partij die zich wilde profileren op de lokale duurzame energie markt.

En toen raakten we in gesprek met Trianel…

Wordt vervolgd

Rolf Heynen

(Graag ontvang ik meer ervaringen uit de lokale markt: succesvolle en gefaalde initiatieven kunt u met mij delen; mail voorbeelden naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Tweet naar @rolfheynen)

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn