Kiwa maakt zich onsterfelijk belachelijk met mister Sunshine persbericht over slechte kwaliteit zonnepanelen

20 februari 2013 - De zonne-energiesector had een zwaar dagje dinsdag. Eerst was er het bericht dat bepaalde onderdelen van zonnepanelen van Scheuten in brand konden vliegen. Daarnaast was er een bericht van Kiwa dat de kwaliteit van panelen in Nederland slecht is. Boven het persbericht stond dat duizenden huishoudens benadeeld zijn. 'De duistere zijde van zonnepanelen' stond er ook nog boven.

Mister Sunshine
Kiwa haalde ene mister Sunshine aan, die zei dat de kwaliteit van panelen in Nederland slecht zijn. Die mister Sunshine wordt als tussenpersoon omschreven. Het blijkt te gaan om Arjan Eikelenboom. "In 2008 eindigde mijn carrière bij De bank en vond m'n passie in de zonne-energie. Dit sloot naadloos aan bij m'n biologische levensstijl", zo leert de website van deze meneer. Dus een groot onderzoeksinstituut van naam en faam begint een persbericht door een vage tussenpersoon met een rare naam te citeren. Iemand die het kan weten zegt: "Het is een ADHD'er, relnicht en chaoot waar geen afspraken mee te maken zijn. Daarbij is hij niet te vertrouwen."

Schandalig
Wie verder leest komt er achter dat het enige dat Kiwa stelt is dat vaak niet aantoonbaar is dat de panelen zijn gekeurd. Dus Kiwa is niet tot de conclusie gekomen dat panelen niet deugen en zelfs niet dat ze niet gekeurd zijn, maar alleen maar dat op basis van de documentatie niet met 100% zekerheid is te zeggen dat ze gekeurd zijn. Echt schandalig dat het Kiwa een persbericht zo durft in te leiden. En dan is Kiwa blijkens de linken naar media die onderaan het bericht staan ook nog trots dat het bericht door een aantal media is opgepikt.

Aantal signalen
Mensen uit de sector wilden inzage in het onderzoek waarop de uitspraak is gebaseerd. Maar dit wil Kiwa niet geven. In een mailtje schrijft de organisatie: "Wij hebben gegevens van keuringen in Aziatische landen, bevindingen op de Nederlandse markt en een aantal signalen die vanuit de markt naar ons toekwamen." Zeer waarschijnlijk is er dus helemaal geen onderzoek en baseert de Kiwa zich slechts op die 'paar signalen' uit de markt. Dat zijn waarschijnlijk wat opmerkingen van mister Sunshine geweest.

Erbarmelijk
Peter Desmet van Solarclarity overweegt ondertussen een rechtszaak te voeren tegen Kiwa. Volgens hem probeerde Kiwa zich met dit belachelijke persbericht alleen maar in de kijker te spelen om een nieuw product aan te kunnen prijzen, een kwaliteitsregister voor zonnepanelen en omvormers. Dat register is erbarmelijk, zo zei iemand uit de branche gisteren tegen ons. En ook Peter Segaar schrijft op zijn site dat de kwaliteit te wensen over laat. Er schijnen allerlei panelen in te staan van fabrikanten die hij niet kent (en dat zegt wat) en van fabrikanten die al lang failliet zijn, met als aanbeveling dat u daar rustig in kunt investeren. Het is overigens vreemd dat de Kiwa zich ineens met zonnepanelen bezig gaat houden, want deze organisatie richt zich traditioneel op de watersector.

Scheuten
Alsof het afgesproken was kwam de Nederlandse voedsel- warenautoriteit dinsdag met het bericht dat bepaalde zonnepanelen van Scheuten Solar brandgevaarlijk zijn. Het gaat om de zogenaamde junction boxes die onder de Multisol-modules hangen, en die weer gemaakt zijn door Alrack uit Veldhoven. Alrack zelf stelt dat het om de bevestiging gaat met de panelen en niet om de kastjes zelf, zo meldde het FD dan weer. Volgens Peter Segaar van PolderPV zijn deze problemen al jaren bekend. Scheuten Solar is failliet gegaan, dus dat maakt het wat lastiger voor afnemers om schade vergoed te krijgen. Maar het bedrijf schijnt wel een doorstart gemaakt te hebben met Chinezen als nieuwe eigenaren.

Rectificatie
RTL voelde zich woensdagochtend toch nog gedwongen om met een rectificatie te komen. Het had medewerkers van de Zonnefabriek in beeld gebracht bij het item en daarmee de indruk gewekt dat dit bedrijf zonnepanelen van Scheuten leverde. Dat is niet het geval, zo meldde RTL.

Energiedwerg
De Telegraaf meldde dinsdag nog onder de creatieve kop 'Zonne-energie nog energiedwerg' dat het aandeel zonne-stroom in de totale stroomproductie van Nederland erg klein is. Dat wist iedereen al, alleen de journalist blijkbaar nog niet. Het is fijn dat wij nu ook weten dat de journalist dit niet wist. Het ging overigens om cijfers over 2011. Want het bericht was weer gebaseerd op een persbericht van december 2012 (! ) van het CBS met cijfers over 2011. De Telegraaf moet gedacht hebben: 'we liften even lekker mee op de anti-zonne energie stemming van vandaag.' Inmiddels zal het aandeel wel wat groter zijn.

En het zegt allemaal niet zoveel. Het aandeel auto's in vervoer was in 1934 ook nog niet zo groot en dat van personal computers in boekhouding in 1984 ook niet.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn