COLUMN - De ezel en de techneut

16 januari 2013 - Sinds het faillissement van Trianel, waar ik nauw mee heb samengewerkt, wordt mij regelmatig gevraagd waar de lokale energiemarkt heen moet zonder een degelijke full-service speler. De markt kent ook zonder Trianel diverse alternatieven (Anode, DGB, Greenchoice, etc.). Waar ontbreekt het dan aan?

Techneut
Een lokale groep enthousiastelingen wil een lokaal initiatief opzetten en hoort over collega´s die energie leveren. Energie; wow, dat willen wij ook! De markt kan dit regelen. Het sommetje is eenvoudig. Stel je hebt een dorp met 10.000 huishoudens en je kunt 50 euro per huishouden overhouden dat is dan 500.000 euro. Per jaar. Indien iedereen zich aansluit. Met veel bravoure roepen de initiatiefnemers dat zij voor de klanten kunnen zorgen.

De energiemarkt levert waar zij goed in is: energie. Ook aan start-ups. De corebusiness van de recent geprivatiseerde energiesector is immers het leveren van energie. Een oude volkswijsheid zegt 'geef een man een hamer en hij ziet overal spijkers'. Zo ook voor deze sector. Maar zijn lokale initiatieven wel gebaat bij het leveren van (alleen) energie?

Ezels
Het mooie van de lokale initiatieven is dat ze over het algemeen opgezet worden met heel veel lokaal enthousiasme. Tegelijkertijd zijn de initiatiefnemers eigenwijs en koppig en willen ze allen zelf het wiel uitvinden. Door het hele land, ieder initiatief opnieuw, keer op keer. Met vaak dezelfde fouten. Op zich niet erg, maar zonde van de energie en frustratie. Zeker als het mis gaat.

Wat goed is voor het ene initiatief, is dat niet voor het andere. De ervaring leert dat met betrekken, informeren, enthousiasmeren en lokaal realiseren van tastbare projecten (excursies, competities, zonnepanelen, isolatie, wkk’s) het meeste draagvlak wordt gecreëerd, waarna wellicht met energie begonnen kan worden. Lijkt achteraf logisch, want wie wordt nu, buiten de sector om, echt warm van energie?

Apostelen
Er is een wereld te winnen. Dat de lokale markt geen sprint is, maar een marathon is voor allen wel duidelijk. De lokale energiesector mist goede marketing. De markt mist een paar echte apostelen, die het land rondtrekken met een eerlijk en begrijpelijk verhaal en tevens de taal spreken van de lokale initiatieven. Apostelen die ook eerlijk zijn over de valkuilen en slechte ervaringen. Maar die partijen iets concreets kunnen bieden, niet alleen een stip aan de horizon met mitsen en maren. Apostelen die niet zozeer spreken, maar vooral luisteren.

Trianel was een partij die actief meedacht over de richting en visie van lokale initiatieven, maar nog veel te weinig en niet concreet. Betrouwbaarheid, stabiliteit en een bredere dienstverlening dan alleen energie in alle kleuren van de regenboog is wat deze markt nodig heeft. Wellicht dat dit zich regionaal laat organiseren, zoals in sommige delen, wellicht op langere termijn ook landelijk.

Voorlopig is alles te krijgen. Als het maar energie is. En iedereen op zijn eigen manier.

Rolf Heynen
Twitter: @rolfheynen

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn