Meer eigenrichting gewenst; dus aan de slag met die duurzame installaties en salderen maar

26 september 2012 - We zijn met zijn allen al een stuk mondiger geworden. Dat is goed. Het kan nog een paar onsjes meer, vooral richting energiebedrijven en netbeheerders. De reden dat we hier vaak zo slaafs zijn is volgens mij met name de angst om afgesloten te worden. Energiebedrijven kunnen daardoor relatief veel maken. Dat moet veranderen. Het wordt tijd dat we de bedrijven eens de maat gaan nemen.

De maat nemen
Energiebedrijven die geen goede nota sturen? Eén telefoontje of mailtje is genoeg. Verder is het hun probleem. Meteen automatische incasso stop zetten als er onterecht geld geïnd gaat worden. Netbeheerders die moeilijk doen bij de installatie van een duurzame energie-installatie? Negeren. In huis mag u doen wat u wilt (wel veilig natuurlijk). U hoeft ook geen nieuwe meter te accepteren als u niet wilt. De overstap naar een andere leverancier niet goed geregeld? Niet in paniek raken. Een telefoontje naar de nieuwe leverancier en het moet goed komen. U stopt met betalen aan de oude leverancier.

Heft in eigen handen
Energiebedrijven mogen blij zijn dat ze aan u mogen leveren. Dát is de juiste houding. En zo snel sluiten ze u niet af. Als u zeker weet dat u in uw recht staat laat u de netbeheerder gewoon niet binnen. Dus laat uzelf gelden richting energieleveranciers en netwerkbedrijven. Wissel maar van leverancier dat het een lieve lust is. Maak ze helemaal gek daar. Schroef op het dak, die energie-installaties. Neem, alleen wat dat betreft, een voorbeeld aan Michiel Rexwinkel, die een windturbinetje op zijn dak zet zonder zich te bekommeren over een vergunning. We moeten het heft weer veel meer in eigen hand nemen.

Bureaucraten
Ook eigenaren van appartementencomplexen zouden niet zo bang moeten zijn. Gewoon aanleggen die duurzame energie-installatie op het dak. Laat een goede installateur een draadje trekken ergens naar een punt achter de meter. En salderen maar. Hetzelfde geldt voor de aanleg van duurzame energie-installaties door groepen burgers, buitenshuis. Gewoon doen en salderen. Eigenhandig de opwek aftrekken van het verbruik en weigeren om meer te betalen. Bureaucraten wapperen al gauw met allerlei regeltjes, maar niet zelden slaan die nergens op. Wie zijn netbeheerders dat ze op eigen gezag allemaal ingewikkelde knellende regeltjes mogen opstellen?

GVD
Zeg al die bureaucraten van gemeente, overheid en netbeheerders de komende jaren maar eens lekker de wacht aan. Beoordeel zelf of regels al dan niet zinvol zijn. Wijs bij de rechter, als het al zover komt, maar op een motie over saldering door VVE's die door de Tweede Kamer is aangenomen, of op artikel 31c van de Elektriciteitswet die niet zegt dat salderen alleen mogelijk is als de energie achter de meter opgewekt wordt. Het is goeddomme je eigen energie; mag je die alstublieft gebruiken zonder daar iets voor te hoeven betalen?

Eigenrichting
Mensen moeten weer een eigen richting kiezen als het om de energievoorziening gaat. Een mooi voorbeeld vind ik altijd een land als India. Als daar de stroom uitvalt, wat nogal eens gebeurt, dan zet iedereen meteen een dieselgenerator aan, die permanent naast de winkel of het huis staat. Zo moeten wij ook weer voor ons zelf gaan zorgen. We zijn het een beetje verleerd, maar het is niet moeilijk om deze vaardigheid terug te krijgen. Die zit namelijk in de genen van mens. 'Eigenrichting' is een woord dat een negatieve juridische lading heeft gekregen. Maar als je de term letterlijk neemt is het eigenlijk een heel mooi begrip: mensen kiezen hun eigen richting. Op allerlei creatieve manieren proberen mensen een zo zinvol en comfortabel mogelijk leven te leiden. Een te grote afhankelijkheid van bepaalde bedrijven of overheden hoort daar niet bij.

Jurgen Sweegers

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn