De drie meest succesvolle energie-innovaties en drie twijfelgevallen

13 juni 2012 - Hier de, volgens ons, meest succesvolle energie-innovaties van de afgelopen jaren en een aantal twijfelgevallen. Het is het vervolg op het artikel over de tien grootste mislukkingen op dit gebied.

1) Zonnepanelen
Niet echt een uitvinding van de laatste jaren natuurlijk, maar wel recentelijk doorgebroken. Zonnepanelen staan daarom met stip op 1. Lang verguisd door het ministerie van Economische Zaken en de fossiele energie-industrie maar omarmd door ons, het volk. En dat is niet gek want het stelt ons op een makkelijke manier in staat om zelf stroom op te wekken en daarmee de energierekening naar beneden te brengen, minder afhankelijk te worden van de grote energiebedrijven en om ook nog iets bij te dragen aan verduurzaming van de samenleving. Daarnaast valt niemand, of bijna niemand, zich een buil aan zonnepanelen op het dak van de buurman, in tegenstelling tot een windmolen die in de buurt staat. Subsidie-regelingen zijn meestal binnen een dag na openstelling al overtekend.

2) WKO en warmtepompen
De stille duurzame kracht. Gigantisch opgekomen ondanks, of wellicht juist wel dankzij, een totaal gebrek aan aandacht van de landelijke en lokale overheden. Alle bedrijven die de laatste tijd grote gebouwen neerzetten leggen een WKO-installatie (warmte/koude-opslag) aan, simpelweg omdat het zich terugverdient. Met warmtepompen lijkt het iets lastiger te liggen. Er schijnen systemen op de markt te zijn die niet goed zijn en we willen er met zijn allen nog niet echt aan. Dat zou echter heel goed kunnen veranderen in de nabije toekomst.

3) Spaarlampen
Dat spaarlampen een succes werden is simpelweg omdat de overheid de verkoop van ouderwetse gloeilampen verbood. Maar succes is succes, hoe ook dat verkregen is. Wat een verbod door de overheid allemaal al niet vermag. Of ze echt zo duurzaam zijn als wordt geclaimd valt nog te betwijfelen, en dat geldt ook voor Led-verlichting. Die laatste scharen we vooralsnog onder de twijfelgevallen.

Twijfelgevallen:

Windmolens
Windmolens zijn een succes in de zin dat ze al overal staan. Maar de weerstand in Nederland is groot en dat vertaalt zich in een procedure bij de raad van state over elke molen die ergens in Nederland of in de zee wordt neergezet. Er hadden al veel meer windparken gebouwd kunnen worden dan er nu gebouwd zijn. Procederen tegen windmolens is een nationale sport geworden en zelfs vissers en hun vertegenwoordigers, die zich bezighouden met het massaal vangen en doden van vissen, procederen zich helemaal suf omdat ze ineens medelijden hebben gekregen met de vissen. Hoe hypocriet kun je zijn? Het verzet is 'fundamenteel' geworden, in de negatieve zin van het woord. Aan de andere kant hebben mensen die ergens wonen het volste recht te oordelen over de inrichting van hun woonomgeving, meer dan wie dan ook. Windmolens in Nederland zouden echter veel succesvoller kunnen zijn als omwonenden profiteren van de opbrengst van de molen. Een molen die geld opbrengt levert heel toevallig ineens geen overlast meer op.

Geothermie
Een mooie energiebron met heel veel potentie; de warmte wordt opgeboord vanaf een diepte van zeg 500 meter of meer. Maar, net als met de grootste mislukkingen, zijn de tekortkomingen van geothermie wat onderschat in het begin. Een eerste tegenslag was de bijvangst van olie en gas. Daarnaast is de techniek niet in alle gevallen even bruikbaar. De capaciteit van de bron is vaak te hoog voor moderne, goed geïsoleerde huizen, terwijl de temperatuur van het water van de huidige bronnen te laag is voor bestaande woningen. Een oplossing voor dat laatste is dieper boren, wat nu ook gedaan gaat worden. Dat stelt de eigenaar bovendien in staat om elektriciteit op te wekken. Een extra minpunt van geothermie is dat warmtenetten, die noodzakelijkerwijs aan een geothermie-bron gekoppeld zijn, 'uit' zijn.
Geothermie lijkt dus vooralsnog vooral geschikt te zijn voor grote energie-slurpende bedrijven, tuinders die in de buurt liggen van bedrijven of instellingen met een grote warmtevraag, of wijken die bestaan uit veel oude gebouwen die rijp zijn voor renovatie (waarna er laag-temperatuurverwarming in kan worden aangelegd). Daarnaast is het eigenlijk nog een grote vraag wat precies de milieu-effecten van geothermie op lange termijn zijn. Je gaat toch allerlei lagen doorsnijden, er wordt een hoop cement en staal de grond in gejaagd (wat er nooit meer uit kan), en het grondwater koelt langzaam af. Het is nog te vroeg om een definitief oordeel uit te spreken.

Led-verlichting
We moeten het nog zien met die Led-verlichting, letterlijk ook. Vraag is namelijk of je er goed bíj kunt zien. In Den Haag zijn op de vernieuwde Scheveningse boulevard zoveel meer extra led-lampen nodig om het een beetje licht te houden dat de energiebesparing per lamp volledig verloren gaat. Maar de technologie zal ongetwijfeld nog heel veel verbeteren, aangezien grote partijen als Philips zich er achter hebben geschaard.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn