Bestedingen aan duurzaam voedsel omhoog, nu nog alle rotzooi uit de supermarkt

6 juni 2012 - Op de dag dat Ahold een tegenvallende winst bekend maakte, kwam het Landbouw Economische Instituut (LEI) met bemoedigende cijfers over de uitgaven aan duurzaam voedsel. Die uitgaven zijn met ruim 30% gestegen van 2010 op 2011: naar 1,75 miljard euro. Dat is 4,5% van de totale uitgaven aan voedsel (bijna 39 miljard euro).

Keurmerken
Gemeten is de aankoop van voedsel dat aan een tiental keurmerken voldoet (zie tabel). Er is bij de meegenomen keurmerken in alle gevallen een onafhankelijk orgaan die toeziet op de vraag of de producten aan het keurmerk voldoen. Het gaat om het voedsel dat verkocht wordt in supermarkten, in eetgelegenheden en in speciaalzaken als natuurvoedings- en reformwinkels en de biologische slagerijen. Niet meegenomen is dus de verkoop in andere winkels, als gewone slagerijen of bakkerijen. Aangezien de verkoop van biologische producten in die laatste zaken niet zo groot zal zijn is er sprake van een overtekening, maar die is ook weer niet zo groot.

Duurzamer
Ook interessant is om te zien dat veruit het grootste deel (bijna de helft) van de omzet in duurzaam voedsel het keurmerk EKO/Bio heeft. De mate van duurzaamheid van de producten met de verschillende keurmerken verschilt natuurlijk enorm, en daarom kan beter worden gesproken van duurzamer voedsel dan van duurzaam voedsel, zo merkt LEI op. Duurzame producten die gekocht worden zijn vooral  zuivel, eieren, koffie en thee, vlees en vis. Zij maken een groter deel uit van het duurzame boodschappenmandje dan van het gewone mandje.

Keurmerk omzet in mln
in 2011
Beter Leven kenmerk 295
Het ‘groene blaadje’ - het Europese keurmerk voor
biologische producten en/of nationale keurmerken,
waaronder EKO
803
FAIRTRADE/ Max Havelaar 188
Label Rouge 1
Marine Stewardship Counsil (MSC) 131
Milieukeur 30
Rainforest Alliance 98
Scharrelvlees 2
UTZ Certified 328
Vrije Uitloop 4
Minus dubbeling (producten met meerdere keuren) 132
Totaal 1749

Biologische voedsel
De besteding aan biologisch voedsel is met 17% gestegen naar 880 miljoen euro. Die groep omvat alle producten met het EKO-keurmerk. Met name als het gaat om zuivel (exclusief kaas en boter) en eieren heeft biologisch een behoorlijk marktaandeel: 6 respectievelijk 10%. Bijna de helft van de biologische producten wordt verkocht in de supermarkten (waaronder Albert Heyn); in de speciaalzaken wordt voor ongeveer 285 miljoen euro verkocht. Het aandeel biologisch voedsel  is 2,7%. In landen als Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken is dit veel hoger.

Waarde
En Ahold? Zegt die nog iets over biologisch voedsel? Nee. Wel meldde het bedrijf in het 'duurzaamheidsverslag' over 2011 dat het de huismerken verduurzaamt. Zo is in 2011 30% van de thee van het keurmerk UTZ Certified en zijn ze Fairtrade cashnew-uts zijn verkopen. Er worden in Nederland nu 141 Fairtrade-producten veekocht. Verder is een overeenkomst met het WNF getekend voor de verkoop van duurzaam vis. Ook heeft het bedrijf een programma opgezet om de hoeveelheid afval te verminderen, zowel verpakkingen als voedsel dat weggegooid wordt. Het bedrijf claimt in het verslag dat zo'n 22% van het voedsel dat verkocht wordt 'gezond' is. Maar dat zijn waarschijnlijk voor het grootste deel producten die gekeurd zijn volgens de eigen vage, keurmerken: gezonde keuze en bewuste keuze'

Kritischer
Overigens waren die omzetcijfers ook weer niet zo slecht; de omzet nam in het eerste kwartaal toe met 5% naar 9,7 miljard. Beleggers overdrijven altijd zo. Topman Dick Boer zei woensdag in een toelichting dat mensen meer dan voorheen op koopjes jagen en dat ze meer op waarde letten. 'Focus on value', zoals hij het zei. Dat is hoopvol. Mensen worden kritischer en dat kan betekenen dat ze ook meer gezond basisvoedsel gaan kopen, in plaats van alle (relatief dure) rommel die verder nog in de supermarkten te koop is. Ahold zou natuurlijk kunnen starten met het weren van al die rommel uit de winkels, zoals de energie-drankjes. Die waren afgelopen week in het nieuws omdat ze zo ongezond zijn en ze blijkbaar veel worden gedronken door de jeugd.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn