Niet zozeer de individuele investering maar de communicatie er omheen zorgt voor verduurzaming van de samenleving

29 augustus 2015 - We hebben het gevoel dat we een bedrijf ondersteunen als we er aandelen van kopen. Als anderen aandelen kopen in een bedrijf vinden we dat die anderen dat bedrijf daarmee ondersteunen. Vandaar de roep van velen dat pensioenfondsen niet meer in wapenfabrikanten en fossiele energiebedrijven en zo mogen beleggen. Ze ondersteunen daarmee die bedrijven.

Papiertje
Eigenlijk best wel gek. Want als we aandelen kopen in een bedrijf is het enige wat er gebeurt dat er een papiertje wisselt van de ene naar de andere persoon. Of eigenlijk dat niet eens; want aandelen zijn niet meer van papier. Het bedrijf zelf merkt er niets van en als je je er niet over uitlaat merkt je omgeving er ook niets van. Moeilijk valt vol te houden dat je daarmee het bedrijf steunt. Maar dan zou je net zo goed in een wapenfabrikant kunnen beleggen? Dat zou dan ook geen steun zijn voor zo’n bedrijf. Toch peinzen velen er natuurlijk niet over om dat te doen.

Het verschil
Zelfs als we meedoen aan een crowdfunding-project heeft onze eigen beslissing om al dan niet mee te doen niet zo heel veel effect. Het zou alleen cruciaal zijn als we net het verschil maken; als door onze beslissing het project door gaat terwijl het anders niet door zou zijn gegaan. Die kans daarop is natuurlijk klein. Onze eigen individuele actie heeft niet zoveel effect. Het is, denk ik, niet verkeerd om ons dat af en toe te beseffen. We denken wellicht soms dat we meer invloed hebben dan we hebben. Sociale media hebben daartoe ook bijgedragen.

Oren
Onze eigen actie heeft niet zo veel effect, maar als iedereen het doet heeft dat natuurlijk wel effect. Als iedereen aandelen van duurzame bedrijven koopt, heeft dat effect. Die bedrijven zullen daarmee makkelijker aan financiering komen, die dan bovendien mogelijk goedkoper is. Als niemand meer aandelen van fossiele energiebedrijven of van wapenfabrikanten koopt hebben die bedrijven echt wel een probleem. Als pensioenfondsen met veel macht het duurzame pad  op gaan mag de CEO van Shell zich wel eens achter de oren gaan krabben. Crowd-funding projecten gaan alleen door als veel mensen hun belangstelling tonen.

Probleem
Nu, hier ligt volgens mij een beetje het probleem. Duurzame mensen zijn over het algemeen bevlogen mensen en ze denken eigenlijk bijna alleen maar in termen van het algemeen belang. Mensen maken zich druk over wat goed is voor de samenleving en wat niet, en over wat de politiek zou moeten doen. Een groot deel van de berichten op twitter is van die aard. Het eigen belang sneeuwt daardoor wat onder. En bevlogen mensen maken wellicht wat te snel de stap van het algemene naar het particuliere. ‘Ik ruim mijn rotzooi op als ik naar het strand ben geweest; als iedereen dat doet dan blijft het strand mooi schoon.’ ‘Als iedereen investeert in duurzame energie dan krijgen we een duurzame samenleving; dus ik investeer in duurzame energie.’ Ik denk dat er hele hordes zijn die de stap naar het algemene niet maken, en alleen aan hun eigen belang denken.

Redenering
Het is het aloude: Doe een ander niet wat u niet wil dat u zelf geschiedt. Of de positieve variant: Doe datgene waarvan u vindt dat iedereen het zou moeten doen. Niets mis mee, begrijp me niet verkeerd. Maar bevlogen mensen doen wellicht soms te snel datgene waarvan ze vinden dat in het belang van de samenleving is. Het werkt namelijk alleen als iedereen het doet en dat wordt soms een beetje vergeten. Aan de als-veronderstelling wordt vaak niet voldaan. Niet iedereen zal investeren in duurzame energie. Niet iedereen ruimt zijn rotzooi op. Nu kan het geen kwaad om rotzooi op te ruimen. De kosten zijn gering. Het wordt serieuzer als er 5.000 of 10.000 euro belegd wordt. Dan zijn serieuze bedragen. Die investeer je niet omdat je vindt dat de samenleving een bepaalde kant op moet gaan.

Scheiding
Het lijkt me niet verkeerd om de twee wat meer te scheiden: het eigen belang en de algemeen belang. Mensen die zich druk maken over het algemeen belang zouden niet moeten vergeten het eigen belang in de gaten te houden.
Bij investeringen in duurzame energie moet derhalve eerst gekeken worden wat het mogelijke rendement is en wat de risico’s zijn. En de kans op een positief rendement moet aanzienlijk zijn. Het is niet verkeerd om andere voorwaarden te verbinden aan een investering, maar dit moet ten minste één van de voorwaarden zijn.

U hoeft niet als enige voorwaarde te hebben dat het project goed is voor uw portemonnee, maar het moet wel één van de voorwaarden zijn.

Heisa
De echte verandering komt tot stand door alle communicatie rondom duurzame energie en duurzame energie-projecten. Die maakt dat heel veel mensen daarover iets gaan vinden of dat veel meer mensen gaan overwegen om te investeren in bepaald duurzaam projecten. Dan verandert er iets. Dus alleen een propje oprapen van het strand als u wilt dat stranden schoon zijn heeft niet zoveel zin. Maar daar heel veel heisa over maken op internet en elders zodat meer mensen ervan overtuigd raken dat stranden schoon moeten worden wel. Alleen vanachter de luie stoel een bedrag overmaken voor een investeringsproject heeft niet zoveel zin. De communicatie daarom heen wel; die maakt dat heel veel mensen meedoen. Dus u investeert op basis van persoonlijke afwegingen in bepaalde duurzame projecten die ook goed zijn voor de samenleving en maakt daar vervolgens een hoop heisa over, op twitter of ergens anders. Overigens lijkt twitter zijn langste tijd wel gehad te hebben, dus het is tijd om op zoek te gaan naar andere communicatie-kanalen.

Oppassen
Dat is allemaal niet zo heel nieuw. Veel mensen beseffen dat communicatie rondom duurzaamheid belangrijk is. Wat ik hier wil zeggen is dat alleen de communicatie en niet zozeer de investering op zich verandering teweeg brengt.
En mensen maken daar weer misbruik van. Mensen weten dat ze een bevlogen verhaal moeten houden om bevlogen mensen te overtuigen, dus ook mensen die niet goed van zins zijn houden bevlogen verhalen. Het blijft dus oppassen. Kijk altijd naar de details van specifieke projecten. Zit het project gedegen in elkaar, zijn de risico’s goed afgedekt, hoe realistisch zijn de beloftes over rendement? Als blijkt dat het project goed in elkaar zit is de kans op een positief rendement hoog en is het goed voor u en voor anderen. Dan kunt u er zelf reclame voor maken. En dan komt er wellicht verandering op gang.

Goed bezig
Dus niet alleen kan wat meer focus op het eigen belang er voor zorgen dat u zelf niet het schip in gaat; het voorkomt ook dat, als u er reclame voor maakt, anderen het schip in gaan. Bent u toch weer goed bezig; ook al denkt u aan uw eigen belang.


Jurgen Sweegers

Adviesbureau Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn