Mensen zouden belastingvrij hun hypotheek moeten kunnen aflossen

5 februari 2012 - Afschaffing van de hypotheekrente-aftrek wordt door linkse partijen vaak gepresenteerd als zijnde de oplossing voor zo'n beetje alles. Ook het CDA lijkt nu te bezwijken voor aantrekkingskracht die deze maatregel blijkbaar heeft op politici die het anders ook niet meer weten. Als argument wordt gebruikt dat afschaffing van de aftrek de enorme hypotheekschuld van de Nederlanders omlaag kan brengen. Die hypotheekschuld is inderdaad groot en het zou goed zijn als die omlaag gaat. Maar de introductie van een belasting op het hebben van schulden (wat afschaffing van de rente-aftrek in feite is) zal eerder voor het tegenovergestelde zorgen. Daarnaast is het funest voor de economie.

Opdoffer
Afschaffing van de rente-aftrek heeft namelijk tot gevolg dat de gemiddelde burger met een huis honderden euro per maand meer aan rente-lasten kwijt is, iets dat weinig mensen zich lijken te beseffen. Als mensen minder geld overhouden als gevolg van stijgende rente-lasten, zullen ze minder aflossen, en zal de hypotheekschuld dus harder stijgen of minder hard dalen dan anders. Daarnaast brengt het die gezinnen natuurlijk in financiële problemen en zal de economie een extra opdoffer krijgen. Geld dat wordt betaald aan de fiscus zal niet meer aan nuttige goederen en diensten kunnen worden uitgegeven. Nu kun je wel weer op allerlei manieren gaan compenseren, zoals het CDA schijnt te willen, maar dan kun je net zo goed de rente-aftrek in stand laten, in ieder geval voor mensen met inkomens tot een bepaalde hoogte, of met huizen tot een bepaalde waarde.

Plank mis
Ook het verbod op een aflossingsvrije hypotheek, zoals dat laatst is doorgevoerd, is een compleet zinloze maatregel die de plank volledig misslaat. Mensen die een dergelijke hypotheek hebben afgesloten waren goed en rationeel bezig want ze betalen alleen maar rente en niet allerlei andere kosten zoals mensen met een spaar- en beleggingshypotheek (vandaar dat de banken ook zo snel akkoord gingen met afschaffing van de aflossingsvrije hypotheek). In tegenstelling tot wat de naam suggereert, kunnen mensen met een aflossingsvrije hypotheek tot 10% per jaar van de schuld aflossen. Omdat dit financieel onderlegde mensen waren zullen ze dat vaak ook doen. Het zijn derhalve niet mensen met een aflossingsvrije hypotheek die in problemen zijn gekomen, maar mensen met een spaar- en beleggingshypotheek (ook aflossingsvrije hypotheken in feite). Niet alleen betalen die mensen karrenvrachten aan kosten aan de bank, ook verdwijnt al het spaargeld wat gebruikt moet worden voor de opbouw van vermogen als sneeuw voor de zon door de ontwikkelingen op de beurs.

Authentiek
De introductie van een schuldenbelasting (afschaffing van rente-aftrek dus) is ook niet de juiste maatregel om de schuld naar beneden te brengen. Dat is ook niet gek, want het eigenlijke motief van mensen die hier voorstander van zijn is vooral huiseigenarenhaat, een authentieke linkse karaktertrek. Dat het CDA en zelfs ook banken en sommige economen hierin nu meegaan, heeft te maken met een soort salonfähig afzetten tegen de huidige regering, ook al maakt CDA daar zelf deel van uit. (CDA lijkt vreemd genoeg te denken dat het alle kiezers die het verloren heeft aan VVD en PVV kan terughalen door een ruk naar links te maken.) De ambtenaren van het ministerie van Financiën en dus de minister hebben wel oren naar het plan omdat het extra belastinginkomsten in het laatje brengt, dat vervolgens naar Griekenland kan worden verscheept. Dit ontslaat deze ambtenaren en de minister vervolgens van de plicht om zich eens echt hard op te stellen in Europa.

Oplossing
Beter zou zijn als mensen belastingvrij kunnen aflossen. Over het geld dat ze gebruiken voor aflossing hoeven ze dan geen belasting te betalen. Een extra aftrekpost dus, in plaats van een extra belasting. Dat stimuleert aflossen en dus het omlaag brengen van de hypotheekschuld zonder mensen op kosten te jagen. Voor de rijken en/of mensen met kapitale huizen zou de rente-aftrek eventueel wel beperkt kunnen worden, waarmee de nieuwe 'aflossingsaftrek' betaald kan worden.

Jurgen Sweegers
Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn