Schaf Eerste Kamer af, nieuwe behandeling splitsingswet overbodig

22 september 2006 - Bijna twee jaar heeft de Tweede Kamer gedaan over de behandeling van de splitsingswet. Elk facetje van de wet is daarbij tot in detail aan de orde geweest. Hoeveel hoorzittingen, commissievergaderingen en debatten zijn er niet geweest? Welk Nederlands onderzoeksbureau heeft nog geen onderzoek naar de splitsing gedaan in opdracht van deze of gene? Alles wilden de parlementariërs uitgezocht hebben en terecht, gezien de gevolgen voor de consument, de mogelijke reacties van Amerikaanse investeerders en de gevolgen voor de werkgelegenheid. En uiteindelijk, na een heel mooi wetgevingstraject, is de wet van voormalig minister Brinkhorst met overweldigende meerheid aangenomen.

Mooi, denk je dan, dan kan de wet nu eindelijk geïmplementeerd worden. Nee dus. Want we hebben in Nederland nog zoiets als een Eerste Kamer. Vroeger (enkele eeuwen geleden) was deze Kamer wellicht nog een gezaghebbend orgaan. De laatste jaren is de Eerste Kamer echter gedegradeerd tot een toevluchtsoord voor uitgerangeerde politici en andere hoogwaardigheidsbekleders. Ook veel professoren en andere 'geleerden' hebben er onderdak gevonden. Ach, er zullen ook wel goede senatoren zijn en de meeste zullen het vast goed bedoelen. Maar veel verstand van energie hebben ze niet, behalve wellicht enkele oudgedienden of mensen die werkzaam zijn in de sector.

De andere senatoren lezen de kranten, net als u en ik, en zijn 'geschokt' als president Poetin van Rusland niet langer bereid is tegen vriendenprijzen gas te leveren aan de buurlanden. Hij draaide de gaskraan dicht: dat is taal die de parttime-politici begrijpen. Help, de Nederlandse voorzieningszekerheid staat op het spel, zo denken ze dan, want de Russen kunnen datzelfde ook met Nederland doen. En dan lezen ze ergens in de krant dat de splitsing die afhankelijkheid van de Russen alleen maar erger maakt. Ze beseffen daarbij niet dat het stukje geschreven is door een adviseur of een advocaat die zich in dienst heeft gesteld van de traditionele energiebedrijven, die fel tegen de wet zijn.

'Wij zijn tegen de splitsing, want straks komen de Nederlandse energienetten in Russische handen', zo ongeveer luidt de conclusie van de energiespecialist van de PVDA in de Eerste Kamer. 'Gelukkig zijn wij er nog om dat tegen te houden', denken de senatoren dan. 'Wij, met al onze wijsheid en oog voor het geheel, moeten Nederland behoeden voor de wangedrochten van de Tweede Kamer. De collega's aan de overkant van het Binnenhof laten zich immers leiden door de waan van de dag en verliezen zich in details. En van de kwaliteit van de wetgeving hebben ze ook geen kaas gegeten, want die bewaken wij', zo ongeveer wordt er gedacht.

En vervolgens wordt er een wet, waar jaren over is gepraat door mensen die er echt verstand van hebben, afgekeurd. De wet voor het invoeren van burgemeesterverkiezingen en die voor het referendum bijvoorbeeld. Allemaal goede wetten die Nederland een stukje verder hadden kunnen brengen. Allemaal wetten ook die afgeschoten zijn door de Eerste Kamer, met name door antieke politieke fossielen met profileringsdrang zoals Ed van Thijn en Hans Wiegel die nog een keer in hun carrière hun 'fifteen minutes of fame' wilden hebben. En mogelijk gaat dat ook met de splitsingswet gebeuren.

Want daar gaan we weer, helemaal van voren af aan. De partijen hebben deze maand pagina's vol met vragen over de wet bij de minister ingediend, net zoals de Tweede Kamer dat eerder deed. 'Is er geen minder ingrijpende oplossing denkbaar?', zo vraagt het ene politieke genie zich af, alsof deze vraag in de afgelopen jaren niet al honderden keren is gesteld. "Is er een dringende noodzaak om het wetsvoorstel nu te behandelen", zo is de vraag van een ander politiek licht. Op die vraag heeft dit lid, van Groenlinks dit keer, vast heel het zomerreces zitten broeden. En dan verwacht hij zeker dat de minister antwoordt: 'Nee hoor, die dringende noodzaak is er niet. Laten we elkaar over vijf jaar nog maar eens ontmoeten om de wet dan te behandelen.' Stelletje uilskuikens.

Hadden deze bewoners van het 'Opvanghuis op stand voor dakloze politici' de stukken van de Tweede Kamer er niet even op na kunnen lezen voordat ze aan hun eigen behandeling begonnen? Dan hadden ze niet weer opnieuw dezelfde vragen opnieuw hoeven te stellen. Dat had de Nederlandse samenleving weer een boel inkt, papier en geld bespaard. Maar ja, veel tijd voor de invulling van hun statusbaantjes hebben de parlementariërs nu ook weer niet. Want ze hebben er allemaal een baan bij. Sterker nog, een aantal van hen is met handen en voeten gebonden aan de energiesector, en is dus helemaal niet onafhankelijk.

Het is daarom tijd om het beeld dat van de Tweede en Eerste Kamer bestaat, drastisch bij te stellen. De Tweede Kamer -in ieder geval voor zover het energie betreft- is de Kamer van deskundigen, die verstand van zaken hebben en oog voor details en die luisteren naar de mening van de mensen in het veld. De Eerste Kamer daarentegen bestaat uit politieke gelukzoekers, die denken dat ze alles beter weten, leven met de waan van de dag en de waan van de krant, geen verstand van zaken hebben en op volstrekt verkeerde gronden goede wetten naar de prullenbak verwijzen.

Dit gezegd hebbende, hebben de Eerste Kamerleden nog maar twee dingen te doen. De eerste is op 31 oktober, wanneer de splitsingswet plenair wordt behandeld, voor de wet stemmen. Ze hoeven zich niet druk te maken om de vraag of het een goede wet is, ze hoeven alleen maar te constateren dat de wet voldoende behandeld is in de Tweede Kamer en de uitslag van de stemming daar te respecteren. Zij kunnen toch nooit tippen aan de kwaliteit van het debat dat daar gevoerd is. Eventueel kunnen ze de wettekst nog eens napluizen op foutjes. En vervolgens moet het gehele parlement maar gauw een wet in stemming brengen om de Eerste Kamer per direct op te heffen. Hoewel de kans groot is dat die wet wordt verworpen door een voormalig burgemeester, een voormalig fractievoorzitter of een ander voormalig iemand met profileringsdrang.

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn