BRIEF: Daytraders en robots hebben geen enkele mening over de beurskoersen

Deze brief kregen we van Hans Gons naar aanleiding van de artikelen over de beurs. Gons is oud-medewerker van ING.

 


Hallo Jurgen,

Ik wil even kort reageren op jouw stukjes op jouw site.

1) CHINA

De paniek over China in de rest van we wereld is inderdaad overtrokken. Toch zou ik een paar kanttekeningen willen plaatsen:
a) Chinezen in China kunnen relatief sinds kort handelen op hun beurs.  Dit heeft een toevloed aan geld en geleend geld naar hun beurs geleid en dit in samenhang met de 'goklust' die aan chinezen wordt toegeschreven heeft dit de koersen op hun beurzen doen exploderen. Dat die beurzen nu imploderen na wat groeivertraging is niet zo gek.
b) Het gevaar van de geïmplodeerde beurs is de onrust van de Chinezen die hun geld deels kwijt zijn en met name diegenen die dat met geleend geld hebben gedaan. Opstootjes, geweld en chaos liggen op de loer. Als dat inderdaad gebeurt, kan dit een echte impact op de wereldeconomie hebben die tot een wereldwijde recessie kan leiden.
c) China wordt autoritair geleid en het centrale beleid is om onrust tegen te gaan. De westerse wereld is geneigd om dit altijd aan de kaak te stellen en negatief uit te leggen. Ik vermoed dat dit voor China met  zijn vele volkeren en culturen niet zo slecht is. Daarnaast bulkt China van de buitenlandse valuta. Deze zaken maken het dat China in staat is om de onrust te bedwingen met autoritaire maatregelen en geld in de economie te  pompen om de Chinese economie en rust in het land te bewaren.
d) Conclusie: China op zich zelf zal geen recessie veroorzaken.


2) Beleggers en korte ritjes

Volgens mij zijn het ook nooit de kleine beleggers die de grote koersschommelingen veroorzaken maar de professionele partijen en robots. Die zitten de hele dag achter de knoppen om te handelen, zien de wetmatigheden van de beurs, hebben de kredietwaardigheid om grote partijen te verhandelen en mogen short gaan. Ze verdienen aan grote volatiliteit en zullen dit ook in de hand werken. Kloppen elk gerucht, elk negatief of positief feit op. Het credo op de beurs is 'Go with the flow' want dat is in de meeste gevallen veilig en financieel verstandig. Zeker professionele handelspartijen (en daytraders) en robots hebben geen enkele economische mening over beurskoersen. Die kopen en verkopen de hele dag door en hopen op het einde van de dag glad te zijn (= geen risico als er na beurstijd iets gebeurt in de wereld waardoor de koersen kunnen kelderen).

Normale (kleine) beleggers zullen gemiddeld genomen altijd een veel  lager rendement hebben, omdat ze niet de hele dag achter de knoppen zitten en hun kredietwaardigheid te laag is om bij grote beursschommelingen in te spelen (te gokken) met geleend geld.

Mijn persoonlijke waarneming - en die is maar zeer beperkt - zag ik bijvoorbeeld dat juist de kleine beleggers op maandag 24 augustus tot de instappers en kopers behoorden. Dit leidde ik af aan de bescheiden kooporders van 50 of 100 stuks.
Natuurlijk worden (kleine) beleggers gemangeld bij grote volatiliteit. Zeker als mensen met geleend geld werken, stop loss orders hebben uitstaan of hun geld op korte termijn geld nodig hebben en zich geen groter koersverlies kunnen veroorloven.

3) Opgeklopte beurskoersen

Helaas zijn de alternatieven voor beleggers beperkt. Rente is inderdaad door beleid van centrale banken tot bijna nul gereduceerd. Vastgoed is ook een onzekere belegging en in vele landen bubbelgevoelig. Aandelen blijven over en die zijn misschien inderdaad overgewaardeerd. Voordeel van aandelen is dat ze een zekere bescherming bieden tegen inflatie (al is daar in de westerse wereld nu geen sprake van), aandelen leveren nu een hoger dividend dan rente en aandelen zijn relatief weer snel om te zetten naar liquide middelen als de centrale banken hun beleid veranderen om de rente laag te houden.

Tja, we leven in een tijd met onzekerheden en misschien zijn aandelen op de korte termijn de minst kwade. Tijd zal het leren.

Groeten,

Hans Gons

 


 

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn