Nederland lijkt steeds meer op België, ego’s belangrijker dan staatsmanschap

6 september 2010 - Deze week begint het parlementaire jaar weer; de eerste debatten zullen gevoerd worden. De situatie is nogal onzeker; vaste kaders zijn er niet. Het kabinet is demissionair en het Parlement is vooral bezig met zichzelf en met de formatie van een nieuwe regering. Het land wordt geregeerd door een paar mensen van Christelijke huize. Wat al die macht met mensen doet, liet het vliegreisje van 12000 euro van minister Huizinga van Milieu zien.

Geïsoleerde macht
Het lijkt wel of deze ministers hun kans grijpen. Ze regeren met harde hand. Nu discussies over de grote thema’s zijn weggevallen blijkt ook hoeveel beslissingen eigenlijk buiten het parlement om kunnen worden genomen. Binnenkort, met Prinsjesdag wordt de begroting voor 2010 gepresenteerd. Enkele maatregelen zijn al weer uitgelekt. De minister van Economische Zaken gaat zich garant stellen voor zo’n beetje alle leningen van heel het bedrijfsleven. Kosten doen er niet toe; en ook niet het feit dat de economie al lang weer aan het aantrekken is.

Wat een armoede
De voor de hand liggende posten wordt weer aangegrepen om de begroting rond te krijgen: bezuinigingen op sociale zekerheid en gezondheidszorg, verhoging van boetes en van belastingen op sigaretten. Veel zinloze subsidies zullen in tact blijven en ook ontwikkelingssamenwerking, waarvan het nut nog nooit is aangetoond (de zinloosheid ervan wel), blijft buiten schot. De JSF wordt gewoon aangeschaft. Wat een armoede. Normale mensen worden getroffen, de mensen die de weg weten blijven profiteren. Het is niet alleen het beeld wat ontstaat, het is echt zo.

Tevergeefse hoop
Veel van die ‘normale’ mensen hadden hun hoop op Wilders gevestigd. Tevergeefs.  De formatie van een kabinet van PVV, CDA en VVD is mislukt en Wilders lijkt buitenspel te staan. Maar Wilders is er ook nooit de man naar geweest om het land weer op het rechte spoor te krijgen. Daarvoor mist hij het ‘staatsmanschap’ en heeft hij zijn geest teveel laten overwoekeren door zinloze opvattingen over de Islam. Wilders haalt het verschil tussen de religie Islam en de cultuur van landen waar mensen moslim zijn door elkaar. Maar misschien doet hij het expres, om zoveel mogelijk stemmen te trekken. Hopelijk vindt er binnenkort geen derde politieke moord in korte tijd plaats.

Rokende puinhopen
Nederland begint in parlementair opzicht steeds meer op België te lijken. Een bont kakelend gezelschap waarin iedereen elkaar in een ijzeren houdgreep houdt; niemand die nog in staat is de leiding in handen te nemen. Ego’s zijn belangrijker dan de wil om tot een goed landsbestuur te komen; vooral de ego's van mensen als Job Cohen en Wilders zijn een belemmering bij deze formatie. Rutte heeft het goed voor met het land; maar het gevaar dreigt dat hij in een kabinet met de PVDA wordt overvleugeld door de geslepen en arrogante Job Cohen die in Amsterdam alleen maar rokende puinhopen heeft achtergelaten (letterlijk en figuurlijk) en die, als hij de kans krijgt, ook Nederland de vernieling in zal helpen.

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn