Willems (Shell) vraag om meer geld van de overheid. Hoe durft hij?

12 mei 2006 - Afgelopen maandag presenteerde de taskforce energietransitie haar rapport. Voorzitter Rein Willems van de werkgroep vindt dat de overheid de jaarlijkse subsidie voor duurzame energie met een miljard euro per jaar moet verhogen. Hoe durft hij het te vragen.

Willems is namelijk ook directeur van Shell Nederland. Moederbedrijf Royal Dutch Shell maakte in 2005 een winst van ongeveer USD 25 mrd en dit jaar zal de winst eerder hoger uitvallen dan lager. De winsten van de energiebedrijven liggen ook op recordniveaus. En dan durft Willems geld van de belastingbetaler te vragen. Als Shell 5% van zijn winst besteedt aan duurzame energie, dan heeft hij het gewenste bedrag al.

Daar komt bij dat Shell waarschijnlijk één van de meest vervuilende bedrijven ter wereld is. De maatschappij mag daarvoor wel iets terug verwachten. Het wordt langzaam duidelijk dat het emissiehandelsstelsel dat Europa in de afgelopen jaren heeft opgetuigd, de kosten niet daar legt waar ze horen te liggen.

Willems verdedigde zijn gebedel om geld door te zeggen dat de kosten van duurzame energie zonder extra subsidie te hoog worden. Duurzame energie zou te duur worden voor de consument. Maar wie betalen er voor de subsidies waar Willems nu voor pleit? De belastingbetalers. En die groep komt natuurlijk min of meer overeen met de groep van consumenten van energie. Vestzak, broekzak. En als bedrijven als Shell genoegen nemen met een iets minder hoge winst, dan hoeft duurzame energie niet tot extra kosten te leiden. Noch voor de consument, noch voor de burger.

Het is trouwens de vraag hoe lang vieze energie nog duurder blijft dan duurzame energie. Door de gestegen olie- en gasprijzen is vieze energie bijvoorbeeld veel duurder geworden. Die prijs van deze energie is een soort minimumprijs die voor groene energie gevraagd kan worden. Dit minimum is dus ook flink naar boven opgeschoven, waardoor veel duurzame-energieprojecten rendabel zijn geworden. Daarnaast zijn veel consumenten, vrijwillig, bereid iets extra's te betalen voor duurzame energie.

En de olie- en gasprijzen zullen mogelijk alleen maar verder stijgen, terwijl de kosten van duurzame energieproductie alleen maar gaan dalen. Als Shell en al die andere energiebedrijven er niet op tijd bij zijn, zullen ze dadelijk de boot missen omdat zij degenen zijn die alleen maar dure energie in de aanbieding hebben. Dat zou dan ook terecht zijn. Bedrijven die niet goed inspelen op veranderende omstandigheden, horen het loodje te leggen.

Dus het wordt tijd dat ondernemingen gaan doen waarvoor ze zijn opgericht: ondernemen. Ga investeren in die projecten die op lange termijn rendabel kunnen worden. En stop met dat gebedel om geld bij de overheid, vooral als er zulke schaamteloze winsten als die van Shell behaald worden.

Ook het gezeur over het 'wisselende overheidsbeleid' of de 'onzekere regelgeving van de DTE' moet ophouden. Het is niet meer dan normaal dat de overheid er alles aan doet om de bestedingen in de hand te houden; een van de belangrijkste redenen van recente beleidswijzigingen. Nederlandse energiebedrijven, inclusief Shell, maken zich veel te afhankelijk van wat er allemaal in Den Haag gebeurt.

De overheid hoeft geen extra subsidies te gaan verlenen voor duurzame energie. De overheid hoeft ook niet bang te zijn dat er niets gebeurt; helemaal niet gezien de subsidies die er al zijn. Er zal vanzelf geïnvesteerd worden, als de gas- en olieprijzen maar voldoende doorstijgen en als wat meer ondernemende bedrijven de overhand krijgen.

Sterker nog, veel subsidies, met name voor onderzoek en ontwikkeling, kunnen geschrapt worden. Er zijn al genoeg manieren om duurzame energie op te wekken, die voldoende zijn uitontwikkeld. Veel innovaties, waar nu veel tijd en geld in gestoken wordt, zullen kansloos blijken te zijn als de technologen de moeite nemen al hun mooie ideeën eens aan een econoom voor te leggen.

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn