Stop de persen: we doen de komende vijf jaar helemaal niets

14 september 2010 – Beste lezer. Misschien wilt u alleen maar hard nieuws horen. Zoiets als: Delta gaat een tweede kerncentrale bouwen. Daar is niets verkeerds aan. Nieuwsdiensten, zoals deze, teren er op. Maar het heeft ook nadelen; al die nadruk op nieuws. Want het bestaande wordt verwaarloosd. En dat bestaande kan heel mooi zijn, zoals het gemaaltje op de foto in het land van Maas en Waal.

Nieuws is geen nieuws
Al die nadruk op nieuws, nieuws, nieuws. Hoeveel actualiteitenrubrieken zijn er nu al op de Nederlandse zenders? En ze brengen allemaal hetzelfde, inclusief Powned. Het gevolg is onder meer dat er van alles als nieuws wordt gebracht, wat helemaal geen nieuws is. Want de boodschapper weet dat het dan wordt overgenomen door de media. En de journalist weet dat het dan gelezen wordt. ‘Shell-baas: aardgas gaat grote rol spelen in energiebehoefte van toekomst.’ Goh. Een ander gevolg is dat politici graag nieuwe projecten in gang zetten. Want dat is nieuws, en het komt in de krant, zodat die politici met hun naam en hun kop in het nieuws komen en hun bekendheid stijgt, wat helpt bij de eerstkomende verkiezingen.

Stop de persen
Politici die opkomen voor het bestaande zijn zeldzaam. 'Beste mensen: ik stel voor dat we de Bergermeerpolder (of de Noordoostpolder of de Delflandse kust of noem maar op), waar zoveel mensen elk weekeinde zoveel plezier aan beleven, houden zoals die is'. Gejuich en gejoel. Paniek bij de krantenredacties. Stop de persen. Kan het nog mee voor de editie van morgen? Extra journaaluitzendingen. Nee dus. Terwijl dit waarschijnlijk wel is wat veel mensen het liefste zouden horen. Even niets.

Even helemaal niets
Even geen verdere aantasting van de natuurlijke omgeving. Laat mijn parkje en alle andere natuurgebiedjes in Nederland, die toch al vaak niet groter zijn dan een postzegel, maar even zoals ze zijn. Geen natuur verwoesten en geen natuur aanleggen. Helemaal niets. Laat die ruïne en dat braakliggend terrein maar gewoon wat ze zijn. Die hebben ook hun charme. Laten we eerst maar even gaan nadenken in wat voor ’n land we willen leven, voordat het te laat is. Bijkomend voordeel is dat de overheidsbegroting op orde komt, dat belastingen omlaag kunnen en dat mensen zelf weer wat meer kunnen beslissen wat ze met hun geld doen. Is ook goed voor de economie.

Verzin een term die lekker bekt
Nee, ministers roepen dat ze een ‘gasrotonde’ willen gaan aanleggen of  een 'zandmotor’. Het is helemaal geen rotonde of een motor. Het zijn gewoon een groot aantal dikke pijpen die in de grond gestopt worden en een hele grote hoop zand die voor de kust van Den Haag wordt gekwakt. Maar verzin een term die lekker bekt, creëer er een hoop poeha omheen, zeg dat we gedoemd zijn als we het project niet oppakken en dat onderzoek heeft uitgewezen dat ....., en we hebben weer nieuws . Die media vullen hun kolommen, de politicus staat weer met z'n kop in de krant en de bouwbedrijven hebben werk. Iedereen blij. Laat de bulldozers maar komen.

Gelukkig hebben we de foto's nog
Het bestaande is geen nieuws, niet als het nog bestaat en niet als het vernietigd wordt. Dan wordt het geschiedenis en dan vinden we het weer wel leuk. We hebben de foto's nog.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn