Shell sta-in-de-weg voor duurzaamheid, geen bloedgas in Nederland

24 januari 2011 - Het zou goed zijn als we langzaam overschakelen naar een meer duurzame samenleving en een meer duurzame energiehuishouding. Bijna iedereen zal het daarmee eens zijn. Het is goed voor de industrie, goed voor het milieu en het maakt Nederland minder afhankelijk van misdadige regimes als die van Rusland en Iran. Shell verhindert die transformatie naar een duurzame samenleving echter; Shell is een hindermacht geworden voor de ontwikkeling van ons land. Toch steunt de Nederlandse regering Shell in alles. Dus is de regering niet bezig in het belang van Nederland.

Corrupt en vervuilend
Shell is waarschijnlijk één van de meest vervuilende bedrijven ter wereld. Het belijdt duurzaamheid alleen met de mond. Nieuwe duurzame technologieën worden eerst uitgeprobeerd om ze daarna de nek om te draaien. Shell is in Nederland actief geweest met zonne-energie, windenergie en is betrokken geweest bij de aanleg van warmtenetten. Potjes op het vuur zetten, zo noemde de ex-baas Jeroen van der Veer dat. Maar de potjes worden er na een tijd steevast vanaf gehaald. En vervolgens gaat het bedrijf er voor liggen. Dat zal waarschijnlijk ook gaan gebeuren met de nieuwste generatie biobrandstoffen waar het bedrijf nu mee aan de slag is. De laatste tijd geeft Shell meer expliciet toe dat het eigenlijk alleen maar in olie en gas is geïnteresseerd. Dat is ook wel logisch want dat levert goud geld op; de aandeelhouders zijn dus tevreden.

Shell vult zakken KGP-agenten
Daarbij komt dat Shell zich in de wereld steeds meer moet compromitteren. Waarschijnlijk is het in landen als Rusland net zo corrupt bezig als veel binnenlandse bedrijven, simpelweg omdat dat de enige manier is om daar te kunnen overleven. De corruptie is iets subtieler dan het geven van enveloppen onder de tafel, maar het weggeven van bedrijfsonderdelen, of belangen in projecten, of het betalen van drie keer belachelijk hoge belastingaanslagen komt op hetzelfde neer. Het geld komt allemaal in de zakken van de voormalige KGB-agenten waar Poetin zich mee omringt.

Bedrijf van de twintigste eeuw
Niet echt het bedrijf van de toekomst, dat Shell: eerder een relikwie van de twintigste eeuw dat langzaam bezig is te ontsporen. Het is een grote sta-in-de-weg geworden voor de ontwikkeling van Nederland. Of: om het vriendelijk te zeggen: de voorsprong die we met Shell hadden in de twintigste eeuw is nu een remmende voorsprong geworden. Het is moeilijk te bewijzen (daar is het bedrijf te slim voor), maar op allerlei manieren wordt duurzaamheid tegen gewerkt. Het is absoluut belachelijk dat de ex-baas van Shell Nederland, Rien Willems, voorzitter werd van het Platform Enegietransitie, waardoor dat platform een stille dood is gestorven. Nederland is op duurzaamheidsgebied hard bezig het achterlijk jongetje van de klas geworden. We proberen van alles uit en er zijn creatieve, duurzame ondernemers genoeg, maar niet veel komt van de grond. En dat komt onder meer door tegenwerking op het hoogste niveau. De minister van Economische Zaken en voorzitter van Shell schijnen wekelijks contact te hebben.

Nederland laat zich niets gelegen liggen Iraanse kernbom
En dan is ook de Nederlandse diplomatie nog gericht op het zoveel mogelijk beschermen van de belangen van Shell overal in de wereld, zo bleek vorige week uit uitgelekte Wikileaks-documenten. Zo biedt de Nederlandse overheid Shell de helpende hand in pogingen om onder de sancties tegen Iran uit te komen. Dat die sancties er niet voor niets zijn omdat Iran bezig is met de ontwikkeling van een kernbom, maakt blijkbaar niets uit. En ook niet dat de kans groot is dat een opgefokt regime als dat van Iran die bom gaat inzetten. Handel gaat voor alles. Onder politici heeft daarbij de mening postgevat (mede door influisteren van Shell) dat het zaak is goede vriendjes te blijven met dat soort misdadige landen omdat daar veel gas en olie in de grond zit en omdat we in de toekomst afhankelijk worden van dat gas en die olie. Ook respectabele journalisten zijn die menig toegedaan, zoals bleek uit een column van de hoofdredacteur van het FD in die krant van afgelopen zaterdag.

Onze kinderen zullen aan leiband lopen
Het gevolg is dat ook de Nederlandse regering zelf zich steeds meer compromitteert. Vragen kunnen gesteld worden. Waarom precies heeft Gazprom een belang in de Nederlandse pijpleiding tussen Nederland en Engeland gekregen en waarom mag Gazprom gas gaan opslaan in Bergen, waardoor de kans op aardbevingen daar groot wordt? Als je bang bent voor afhankelijkheid word je het ook. Het is echter niet zo slim om ons afhankelijk te maken van dit soort landen. Wie weet wat de condities zijn waartegen ze ons straks gas en olie gaan leveren? Die zullen niet bijster in het voordeel zijn van Nederland, om het nog mild te zeggen. Oftewel: betalen zullen onze kinderen. Daarnaast is er een moreel probleem; althans dat zou er moeten zijn. Deze regimes zijn corrupt en misdadig. Hoeveel moorden zou Poetin op zijn geweten hebben? En onze minister-president schudt hem vrolijk de hand. Bedrijven als DHV vertrekken uit Rusland omdat ze de manier van zaken doen niet meer in overeenstemming kunnen brengen met hun morele codes. Zou de Nederlandse overheid niet het goede voorbeeld moeten geven?

Erfenis van Tinbergen verkwanseld
Het lijkt erop dat Nederland, samen met een aantal Noordwest-Europese landen, een eiland is in een wrede, corrupte buitenwereld. De disconnect met de rest van de wereld is hoog, zoals de voorzitter van een gascongres afgelopen week opmerkte. Dat mag zo zijn. Maar is dat een reden om te bezwijken? Om toe te geven en langzaam net zo corrupt en slecht te worden als al die andere landen, alleen omdat we zo bang zijn om zonder gas en olie te komen zitten? Of is het juist een reden om ons extra in te zetten voor een meer rechtvaardige wereld? Is het toch waard om te vechten voor de normen en waarden van dit land? Om met een vuist op tafel te slaan en fatsoen te eisen van de landen om ons heen, en democratie. Het is in zekere zin ook een strijd tussen goed en kwaad, en wel op wereldniveau. Waar is de erfenis van Jan Tinbergen gebleven, die zich inzette voor de inrichting van een regering op wereldniveau?

Genoeg alternatieven voor bloedgas en bloedolie
Het is een rare ontwikkeling: want voor veel mensen in de samenleving lijkt duurzaamheid steeds belangrijker worden en mensen eisen steeds meer van bedrijven dat ze zich fatsoenlijk gedragen. Zie het succes van de ASN Bank. Aan de andere kant gaat onze regering dus steeds meer de corrupte kant op. En dat terwijl we helemaal niet afhankelijk hoeven te worden van Iran, Rusland en Turkmenistan. Als we inzetten op duurzame energie zal die afhankelijkheid er niet komen. En dan hoeven we echt niet van de ene op de andere dag over te schakelen. Er zit nog voor 50 jaar gas in onze eigen bodem. Er zijn zoveel alternatieven voor het bloedgas en de bloedolie te bedenken: teveel om hier op te noemen. Zo zit er ook gewoon heel veel gas in de grond van de Verenigde Staten, om maar wat te noemen. We moeten een andere weg inslaan. Maar dan moeten we dus wel uit deze vicieuze cirkel komen:

Shell houdt duurzame ontwikkeling tegen ⇒ Nederland is achterlijk op duurzaam gebied ⇒ Shell is belangrijk voor de energievoorziening ⇒ Shell wordt gesteund ⇒ Shell houdt duurzame ontwikkeling tegen ⇒ Nederland is achterlijk op duurzaam gebied, etc.

Jurgen Sweegers

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn