Zet grote centrales stil en je hebt in no time duurzame energierevolutie, zonder subsidies

21 april 2011 - Stel we bouwen geen enkele grote kolen-, gas-, en kerncentrale meer en stel dat daardoor ergens in de toekomst de stroom zo nu en dan uitvalt. Is dat een ramp? Nee, want wat gaat er dan gebeuren? Dan gaan mensen en bedrijven massaal zonnepanelen op het dak leggen, HRe-ketels aanschaffen, windmolens op hun bedrijventerrein planten, etc. En dat nog wel zonder subsidie. Prima dus, precies wat we willen. Het is de snelste manier om de transitie naar een duurzame energiehuishouding te verwezenlijken.

Stroomuitval is goed
Mensen doen tegenwoordig zo panisch over mogelijke stroomuitval. Natuurlijk de maatschappij, en vooral de economische bedrijvigheid, is heel erg afhankelijk geworden van een goede stroomvoorziening. Maar de aarde vergaat niet als de stroom een keer uitvalt. Het zou juist goed zijn als we ons weer een beetje leren te redden als we geen stroom hebben. In delen van Japan moeten ze dat nu ook. Trouwens, we gaan wel weer massaal naar de camping, waar vaak ook geen stroom is, dus we zoeken het ook wel weer op. Lekker gezellig met kaarsen en gasbranders aan de slag. Het zou ook een oplossing zijn voor het probleem van de krimpregio's, voor zover dat een probleem is, maar dat terzijde.

Vergunningen als snoepjes
Het belangrijkste voordeel van het loslaten van de angst voor donkerte en een bedorven kip in de diepvries is dat we weer een beetje relax-ter naar het energievraagstuk kunnen kijken. Dat geldt voor particulieren, die rustig de mogelijkheden van energie-autarkie kunnen gaan onderzoeken. En het geldt voor beleidsmakers. Die zijn nu als de dood voor een tekort aan productiecapaciteit en stroomuitval, ondanks het feit dat ze de markt voor de productie van stroom hebben geprivatiseerd (wat hartstikke paradoxaal is). Ze wikkelen de vergunningen voor de bouw van nieuwe centrales bij wijze van spreken in honing om ze maar zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor investeerders, ook al zijn diezelfde centrales funest voor milieu en natuur en leveren ze grote risico's voor de mensheid op, zoals kerncentrales.

Energie-obesitas
Zelfs duurzame jongens als Samsom (PVDA) zijn besmet met deze impliciete voorliefde voor energie-obesitas. In een brief laatst in de Volkskrant pleitte hij er, verrassend genoeg, voor om kolencentrales te gaan bouwen, in plaats van de kerncentrale die de regering voor ogen heeft. Het oude vertrouwde socialistische staatsdenken verraadt zich hier weer: grote fabrieken, grote structuren en iedereen die zich daar aan moet onderwerpen. Het is één van de redenen dat de PVDA maar niet echt voor de duurzame energierevolutie kan kiezen, want die is vooral lokaal en ongrijpbaar. Maar waar komt toch de gedachte vandaan dat we er nog steeds productiecapaciteit gebouwd moet worden? Een tekort zaan productiecapaciteit is ondenkbaar, zelfs niet als we de bouw van conventionele centrales subiet stop zetten.

Bouwen bij de vleet
Ga maar na: er zijn op dit moment nog veel nieuwe grote centrales in aanbouw. Stel dat die vijftig jaar meegaan en stel dat deze en de bestaande centrales zo'n beetje lineair van het net gaan. Dus elk jaar neemt de productiecapaciteit af met 2%. Dan moet de duurzame elektriciteitsopwekking elk jaar met 2% toenemen om op dezelfde capaciteit te blijven zitten. Dat is makkelijk te halen: kijk maar naar het aantal mensen dat in de weer is met zonne-panelen, biovergistingsinstallaties, warmte- en koudeopslag en andere vormen van duurzame elektricteitsopwekking. Daarnaast bouwen grote bedrijven windmolenparken bij de vleet en kunnen mensen HRe-ketels aanschaffen om zelf stroom op te wekken.

Batterij in huis
Daarnaast is er overcapaciteit, die nog zal toenemen in de komende jaren. Die overcapaciteit is misschien pas over tien of vijftien jaar weggewerkt, zelfs als we helemaal niet meer bouwen. Dus pas dan hoeven we over vervanging van productie-capaciteit na te gaan denken. Conventionele centrales blijven nodig, zo zeggen de grote energiebedrijven dan: we hebben voor sommige vormen van duurzame energie backup-capaciteit nodig. Dat is waar, maar dat kunnen ook biomassa- en biovergistingsinstallaties zijn. En trouwens, er zijn andere manieren om in die backup-capaciteit te voorzien: batterijen in huis bijvoorbeeld. En wellicht is die batterij in de toekomst wel de elektrische auto die voor de deur staat.

Dat nooit meer
Dus het scenario uit de eerste alinea zal zich niet voordoen. Zelfs als we niet meer bijbouwen ontstaat re geen stroomuitval. Maar ook als de 'autonome' transitie naar duurzame energie niet snel genoeg gaat is er geen nood aan de man. Een paar keer een flinke stroomuitval doet wonderen. 'Dat nooit meer', denken veel particulieren en bedrijven dan en ze gaan massaal investeren in eigen capaciteit. De regering moet er wel voor zorgen dat stinkende en lawaaiige dieselgeneratoren verboden zijn en alles komt goed. 'Hé, we kunnen eigenlijk ook voor onze eigen energievoorziening zorgen', zo denken we dan. En dat alles zonder subsidie, want ik weet zeker: dan kan het ineens wel.

Toch wel gezellig
Dus de regering zou geen nieuwe vergunningen voor de bouw van grote centrales meer moeten afgeven. De kans is dan ook nog groot dat we goedkoper uit zijn, want we hoeven niet meer te betalen voor al die zinloze reclamecampagnes, dure kantoren van energiebedrijven, het hoge salaris van Nuon-baas Huib Morelisse, en niet te vergeten de Rolls Royces van oliesjeiks en gas-tsaren. En als dan onverhoopt toch een keer de stroom uitvalt, dan kruipen we toch met zijn allen lekker bij de open haard.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn