Kent u de uitdrukking 'valse bezuinigingen'? Ik moest daaraan denken...

8 juni 2011 - Kent u de uitdrukking 'valse bezuinigingen'? (hoor hier de krakende stem van Dominee Gremdaat). Ik moest daaraan denken toen ik laatst naar de supermarkt was geweest. Ik had in de supermarkt voor het rek gestaan en dacht: ik kan net zo goed dat goedkope bleekmiddel kopen als die dure Glorix. Dan heb ik toch weer een euro bespaard. Wat denkt u dat er gebeurt? Ik spuit, thuis aangekomen, het middel onder de rand van de WC en het spuit zo helemaal over mijn broek. Het bleek dun in plaats van dik bleekmiddel te zijn. De broek kan ik weggooien. Hoeveel flessen dun bleekmiddel moet ik wel niet kopen voor ik die broek er uit heb?

Waterkokers
Of een ander voorbeeld: mijn waterkoker was laatst kapot. Ik kookte het water voor de thee noodgedwongen op het inductie-fornuis. Ik dacht: dat is eigenlijk precies hetzelfde, dus ik heb geen nieuwe waterkoker nodig. Er bleek echter toch een verschil: waterkokers slaan vanzelf af en een inductie kookplaat niet. Ik zette water op, was iets anders gaan doen en ik vergat helemaal dat ik theewater had opgezet; de pan kookte droog en is zo heet geworden dat die helemaal krom is getrokken. Ik kon de pan, van meer dan 100 euro, weggooien. Daar had ik een heel setje waterkokers van kunnen kopen.

Duurzame energie
Of neem het kabinet. Dat houdt de centjes ook goed in de gaten. Diederik Samsom stelde op 8 juni 2011 voor om saldering mogelijk te maken. Dat betekent dat groepjes burgers duurzame energieprojecten op kunnen zetten en de opgewekte stroom kunnen aftrekken van hun eigen verbruik. Minister Schultz vond het een slecht idee want dan zou de belastingdienst energiebelasting mislopen. Wat gebeurde er? De burgers kochten geen zonnepanelen voor op het dak en windmolentjes voor in de tuin, de installatiebranche en de leveranciers van windmolens en zonnepanelen konden niet lekker aan de slag en het kabinet liep uiteindelijk veel meer BTW en inkomstenbelasting mis dan het energiebelasting mis was gelopen als het saldering had toegestaan.

'Valse bezuinigingen', onthoud u die term. Je denkt dat je bezuinigt maar uiteindelijk ben je veel meer geld kwijt dan als je niet bezuinigd had. Ik wens u een fijne voortzetting van de spaarzame en duurzame avond en een aangenaam etensmaal, met spekjes of zo...

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn