Hiephoi: 35 euro subsidie voor dubbel glas in keukenraampje

29 november 2009 - Grote kans dat u de spotjes nog niet gezien heeft. Want wie met een greintje intelligentie kijkt nog naar reclame. Steeds dezelfde schreeuwerige boodschap op je af laten komen; dat is verheffend. Maar het ministerie van Vrom is weer een campagne begonnen: Meer met minder. Het zieltogende tijdschrift HP de Tijd had lang geleden ook een dergelijke spreuk: maar toen ging het over het aantal pagina's. Nu gaat het over duurzame energie. Daar is weer een hoop belastinggeld in gestoken: een gelikte website, een eigen logo natuurlijk (drie emmen, die langzaam vervagen) en spotjes op TV dus.

Geen vetpot
Veel veel blijkt het allemaal niet om het lijf te hebben. U kunt subsidie krijgen voor het plaatsen van dubbel glas: 35 euro per vierkante meter maar liefst. Dus het vervangen van dat kleine koude raampje in de keuken heeft niet zo veel zin. U kunt 'waardebonnen' uitprinten via de website en die aan uw glaszetter geven. Die kan de cheques verzilveren bij het ministerie en hij verrekent als het goed is de subsidie met uw rekening. Ook komt het nemen van isolerende maatregelen in het verlaagd BTW-tarief te vallen. Zo, dat scheelt een slok op een borrel, hoor ik u denken. 'Nu ga ik meteen heel mijn huis isoleren.'

Oude koeien
Verder worden er een hoop oude koeien uit de sloot gehaald. Er wordt nog eens gewezen op de subsidieregeling voor duurzame energie: de SDE. Alleen als u hogere bureaucratie-kunde heeft gestudeerd lukt het u om in het kader deze regeling subsidie voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen te verkrijgen. Bovendien moet uw installatie dan nog aan allerlei onnodige eisen voldoen.

Nieuw lay-out
En het 'energielabel' wordt weer eens uit de kast gehaald. Wat was dat ook al weer? Dat is dat label dat aangeeft hoe energiezuinig uw huis is. Met letters net als bij koelkasten: A, B, C, D etc. Het was de bedoeling dat potentiële kopers van een huis massaal zouden gaan informeren naar het label en, oh wee, als dat een C, D of E-label was. Dat zou de verkoper wel merken in de prijs. Niet dus. Geen haan die er naar kraait. Het label wordt begin 2010 'geherintroduceerd'. Een nieuwe lay-out en dat soort dingen. Nee, dat helpt. Het valt niet mee om toe te geven je ideetje mislukt is.

Jurgen Sweegers
Adviesbureau SweegersFinance

Copyright © SweegersFinance

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn