De integratie-mythe, bedrijven kunnen nieuwe dochters beter in tact laten

9 augustus 2011 -Vaak kiezen bedrijven ervoor om overgenomen bedrijven zo snel mogelijk te integreren. Met de integratie van bedrijven die zijn overgenomen verdwijnt vaak niet alleen de naam van het bedrijf, maar ook de cultuur en de creativiteit. Het moederbedrijf vernietigt in feite datgene wat er voor zorgde dat het bedrijf zo'n aantrekkelijke overname-kandidaat was. Eneco doet het anders. Het in 2009 ingelijfde Ecofys blijft bestaan en ook Oxxio, dat in mei is overgenomen, zal niet worden geïntegreerd met de rest van de organisatie, zo zegt Eneco.

Eigen directie
Eneco voegt met Oxxio een flinke hoeveelheid klanten en aansluitingen toe aan de eigen portefeuille: zo'n 426.000 klanten die in totaal zo'n 750.000 gas- en elektrische aansluitingen hebben. Als Eneco Oxxio zou integreren, zou dat een flinke aderlating zijn voor de concurrentie op de Nederlandse markt, maar  dat gaat dus niet gebeuren. "Oxxio blijft een volledig zelfstandige organisatie met een eigen klantenservice en een eigen directie", zo zegt woordvoerder Ton Gordijn van Eneco. De directie van de aandeelhouders zal zich niet met het beleid van dat van de dochter bemoeien.

Geen prijsvechter
Oxxio richt zich op een ander deel van de markt: op klanten die actief op zoek zijn naar korte-termijnvoordelen. Eneco daarentegen moet aantrekkelijk zijn voor mensen die een lange-termijn relatie willen aangaan en die 'ontzorgd' willen worden. Gordijn wil niet bevestigen dat de prijzen van Oxxio lager zullen zijn dan die van Eneco. Ook het woord prijsvechter wil de woordvoerder niet in de mond nemen, mogelijk omdat dat woord een te negatieve lading heeft. "Prijs is niet het enige argument voor mensen om naar Oxxio te gaan", zo zegt Gordijn.

Eigen weg
Eneco bewandelt hiermee een andere weg dan bijvoorbeeld Vattenfall en RWE. Die lijken de dochter-organisaties Essent en Nuon uiteindelijk in de eigen organisatie te willen integreren, waarbij ook de namen waarschijnlijk zullen verdwijnen. Vraag is of dat slim is. Nuon en Essent hadden tot nog toe een redelijk goede naam, RWE en Vattenfall hebben geen naam, of een slechte naam. Vattenfall kent waarschijnlijk niemand. RWE zal vooral met bruinkoolcentrales geassocieerd worden.

Niet alleen naam gaat verloren
Er is echter meer dan de naam die verloren gaat. Ook de cultuur van de Nederlandse bedrijven verdwijnt en ze worden niet meer dan een filiaal van de grote buitenlandse moederbedrijven. Managers worden van bovenaf gedropt in de filialen, als er in Polen schulden worden gemaakt zal er in Nederland gesneden moeten worden en de marketingcampagnes worden op de hoofdkantoren in Stockholm en Essen uitgedacht. De Nederlandse bedrijven worden niet meer dan uitvoeringsorganisaties. Niet echt motiverend voor werknemers die tot dan toe alles zelf deden, en ook de klanten zullen merken dat ze met een grote buitenlandse winstmachine te maken hebben.

Vent
Peter Terium schijnt als hij straks opperhoofd is van RWE expliciet als taak te krijgen om Essent in de RWE-organisatie te integreren. Als hij een vent was geweest had hij zich hier met hand en tand tegen verzet, net als tegen de uitverkoop van Nederlandse centrales aan het Russische Gazprom. Dat was pas echt in het belang van Essent, RWE en de Nederlandse samenleving geweest.

Alle lof
Uiteindelijk zullen de klanten deze bedrijven de rug toekeren; dat kan bijna niet anders. Wat dat betreft pakt Eneco het dus slimmer aan. De eigen culturen van de bedrijven zullen in tact blijven en de bedrijven kunnen hun eigen strategie blijven volgen. Ze kunnen nieuwe dingen uitproberen en fouten maken. Ze kunnen leren van elkaar, maar worden niet in elkaars keurslijf gedwongen. Dit is goed voor de motivatie van de werknemers en de klant heeft echt nog wat te kiezen. Klanten zullen zich in de toekomst beter thuis voelen bij relatief kleine organisaties met een eigen karakter dan bij die grote onpersoonlijke winstmachines die meewaaien op de grote golven van de wereldeconomie, en de strategie van Eneco is dus een meer toekomst bestendige strategie.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn