Hardleers Delta stelt Borssele II verder uit, maar ziet hele waarheid nog steeds niet onder ogen

23 januari 2012 - Delta heeft de beslissing om een tweede kerncentrale te bouwen met enkele jaren uitgesteld, zo laat het bedrijf weten. Op dit moment is volgens het bedrijf het investeringsklimaat te slecht voor de bouw van de centrale. Het bedrijf spreekt opvallend genoeg niet over de risico's voor mens en milieu van kernenergie en ook niet over het radio-actieve afval, waarmee duizenden generaties na ons zouden worden opgezadeld.

Financiële crisis
Delta is tot de conclusie gekomen dat voorlopig geen kerncentrale kan worden gebouwd door: "de combinatie van de financiële crisis, de hoge investeringen die nodig zijn voor een kerncentrale, het huidige investeringsklimaat en de huidige overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen". "De aandeelhouders zijn vandaag geïnformeerd dat de plannen voor een tweede kerncentrale de komende 2 tot 3 jaar niet worden doorgezet", zo meldt het bedrijf.

Eigenwijs
Het bedrijf is echter onverbeterlijk hardleers. "Delta zal zodra de omgevingsfactoren verbeteren het project weer oppakken", zo stelt het doodleuk. "Delta blijft overtuigd van kernenergie als essentiële factor in het zeker stellen van de elektriciteitslevering door de afhankelijkheid van buitenlandse fossiele brandstof te beperken, de lage kostprijs op lange termijn en de enorme CO2-reductie die gerealiseerd kan worden ten opzichte van conventionele opwek methodes."

Geen woord over ramp
Geen woord over de ramp in Japan, die een grote rol heeft gespeeld in het wegebben van draagvlak voor de bouw van een nieuwe centrale in Nederland, en ook geen woord over alle risico's voor mens en milieu die er aan kernenergie kleven. In het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat met name de opslag van radio-actief afval in Nederland een heel groot probleem gaat worden, nu steeds meer gemeenten expliciet laten weten geen prijs te stellen op de komst van een berging voor het kernafval. En de Crisis- en herstelwet zal hier waarschijnlijk niet voldoende zijn om de bezwaren even aan de kant te schuiven.

Kop in zand
Nog steeds ziet Delta derhalve de simpele waarheid niet onder ogen en die is dat kernenergie niet meer past in de Nederlandse samenleving, om allerlei redenen: de financiële risico's maar ook de risico's voor mens en milieu en het gebrek aan draagvlak. Wel stelt het bedrijf dat het nu op zoek gaat naar alternatieve manier om CO2 te reduceren.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn