Column - Rapport netbeheerders ademt angst, angst als tactiek om de gunst van EZ

11 december 2013 - De Nederlandse netbeheerders zijn drukdoende met hun lobby bij de overheid om geld. Dat doen ze met rapporten waaronder ‘Energie Trends 2013’, een niet overtuigend en tamelijk slap rapport dat primair gestoeld is op het bewust en onbewust neerzetten van een angstbeeld.

Energie Trends 2013 schetst enkele hoofdstukken lang allerlei energietrends, waaronder de groei van duurzame energie. We moeten het doen met uitspraken als ‘we kunnen grote problemen verwachten’ of ‘de maatschappij is waarschijnlijk gebaat bij smart grids’. En dat van partijen als ECN, Energie Nederland en Netbeheer Nederland!

Smart grids

Smart grids lijken al jaren de heilige graal van de energiesector. Dat kleinverbruikers, primair consumenten, hierop zitten te wachten betwijfel ik ten zeerste. Energie blijft low-interest, niet sexy en een noodzakelijke kostenpost. Daar gaan smart-grids niets aan veranderen. Het door de strot duwen van smart grids lijkt vooral in het belang van energiebedrijven en netbeheerders. Voor hun is data kapitaal. De verwachting dat dit bij eindgebruikers leidt tot kostenverlaging of een plotselinge interesse in energie is quatsch.

Toegegeven, buiten het belang van smart grids voor energiebedrijven en netbeheerders, kunnen grootzakelijke gebruikers hier wel van profiteren. Slimme systemen kunnen helpen met een betere forecasting, onbalansbeheer en betere inkoop.

Marktontwikkelingen

Het zweet zou tussen de schouderbladen moeten staan van politiek Nederland, gezien het rapport van Netbeheer Nederland. Flauwekul. Duitsland betaalt al jaren het leergeld voor de rest van de wereld met hun enorme investeringen in duurzame energie en netaanpassingen. Ook een land als Denemarken loopt lichtjaren voor op Nederland. Wij hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Dat innovaties op dit vlak plaatsvinden is belangrijk voor de eerder genoemde partijen. Voor kleinverbruikers zie ik geen enkele meerwaarde. Nu niet en over langere termijn ook niet.

Kleinverbruikers

Veel innovaties vinden op dit moment plaats met opslag, waarbij slimme energieoplossingen op kleinverbruik niveau plaatsvinden. Duitsland investeert op dit moment groots in opslag. Mochten we in Nederland salderen ooit afschaffen dan wel belasten, zullen dergelijke oplossingen ook in Nederland snel interessant worden.

De grote luchtkastelen die nu gebouwd worden, blijken dan al lang achterhaald. Slimme netten blijken vooral grootzakelijk relevant.

Hoe wel?

In het rapport worden enkele problemen en uitdagingen door elkaar heen gehaald. Netaanpassingen in verband met overproductie in andere Europese landen vergen hele andere aanpassingen en benaderingen dan smart grids, opslag of de toename in Nederland van hernieuwbare energie op het net.

Het rapport ademt angst. Angst van netbeheerders en energiebedrijven die het antwoord schuldig moeten blijven over hoe de snel veranderende markt er over vijf of tien jaar uitziet, en angst als tactiek om de gunst van het ministerie van Economische Zaken.

Rapport

Uiteindelijk moet er vooral veel geld gaan naar de netbeheerders vanwege de grote problemen die zij voorzien. Het lijkt erop alsof niemand de regie heeft, en iedereen maar wat doet. Als het rapport Energie Trends 2013 had moeten overtuigen van de noodzaak tot grootschalige investeringen, kan ik de opstellers uit die illusie helpen. De lezer was meer geholpen met enkele uitgewerkte toekomstscenario´s en een degelijke onderbouwing hiervan.

Rolf Heynen,
politicoloog en duurzaam ondernemer bij Good!
Vakbeurs Solar Solutions, vakbeurs LED Expo en het Solar Trendrapport 2014 zijn enkele projecten van Good!

Copyright © Energieenwater.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn