BRIEF: Hier Opgewekt helpt duurzame mensen steeds harder hun hoofd tegen de muur te slaan

5 december 2013 - Deze brief ontvingen we van Henk Daalder, naar aanleiding van de brief die Jurriaan Jansen van Hier Opgewekt naar ons stuurde.


[Begin brief]


Beste Jurriaan,

Je publiceerde een brief op Energie en water. In de brief geef je aan dat Hier Opgewekt samenwerking faciliteert en daarom een bijdrage levert aan een duurzamere wereld. Maar 'meer samenwerking' is niet de oplossing voor het probleem waar we nu in zitten in dit land.
Hier Opgewekt doet helaas niet meer dan dat, al verwelkomen jullie waarschijnlijk alle vormen van samenwerken.

Er moet in dit land wat veranderen, maar daarvoor is een goede analyse nodig, die klopt en waar deelnemers aan en samenwerking in geloven. Die analyse ontbreekt bij Hier Opgewekt, jullie doen niets aan de analyse wat er echt aan de hand is, bang of afgesproken werk om het werkelijke probleem te negeren.
Duurzaam, en de initiatieven van burgers, die jullie zeggen te ondersteunen, vechten tegen de klippen op, om de foute regels en condities van het Rijk te omzeilen. Maar de clubs die Hier Opgewekt hebben opgezet, hebben net een fout energieakkoord met dat Rijk gesloten, waarin de foute condities blijven zoals ze zijn. Ook dat was een grote fout, nu helpen jullie vooral om duurzame mensen hun hoofd steeds harder tegen de muur te slaan.

Samenwerken, maakt niet uit hoe, is niet de oplossing. Eerlijk zijn over wat er aan de hand is, is wel een begin. Initiatieven zijn als strijders op een slagveld tegen de foute regelgeving en de foute regels en condities; daarom is samenwerken, maakt niet uit hoe, zo moeilijk.

Een vorm van samenwerken, die ik bij Hier Opgewekt nog niet zie, is samen een open source product ontwikkelen, waar iedereen wel aan wil samenwerken, omdat ze dan de handen vrij houden in de eigen lokale strijd.

Er komt in Nederland in de komende 6 jaar, ca 7000 MW aan nieuwe of vervangings-windparken. Daarvoor gaan nu steeds de hakken in het zand, omdat burgers daar geen voordeel van hebben. En Hier Opgewekt doet er niets aan, omdat de NGO's eigenlijk tegen windparken zijn, zie het belachelijk lelijke windplan dat jullie ooit voor Noord Holland bedachten.

Een voorbeeld van een open source product waar wel allerlei partijen aan kunnen werken, is het concept van het stukje nieuwbouw windpark. Dat kan ook dienen als vehikel om allerlei foute condities en regels van het Rijk te duiden, en de monitoringscommissie van het energieakkoord te voeden.
 

Met vriendelijke groet,

Henk Daalder

 

[Einde brief]
 
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn