Scheid maar uit 2): Hoe moet het dan wel? Overheid moet burgers verleiden

25 oktober 2013Hoe moet het dan wel? Een regeling werkt alleen als die helder en simpel is en als die de burgers weet te verleiden. Dan moet de overheid niet te moeilijk doen en moet er echt wat te halen zijn. De regeling gaat waarschijnlijk alleen werken als:

1) De leden van een coöperatie kunnen salderen, (dus het belastingtarief wordt de facto op nul gesteld voor zover de stroom zelf is opgewekt).
2) Er een garantie komt dat er gedurende de hele looptijd gesaldeerd kan worden.
3) De grenzen van het gebiedje waar leden van de coöperaties mogen wonen, opgerekt wordt.

Broodnodig
Vooral de eerste twee voorwaarden zijn van belang denk ik. Die kunnen er wel voor zorgen dat er een aantal coöperaties worden opgericht. De derde is meer aanvullend. Dan kan naast de kleinschalige zonne-energie coöperaties ook een ander type coöperaties ontstaan, namelijk coöperaties die zich richten op windmolens en waterkrachtcentrales of op de echt grote zonne-energie projecten. Gemeentegrenzen hanteren als grens werkt trouwens ook de betrokkenheid van de gemeente zelf in de hand en dat is goed, want die is vaak broodnodig. Ja, en dan kunnen de leden van die coöperatie daar een mooie winst mee halen. Dat hebben ze dan ook verdiend. Dat is de manier waarop je ze stimuleert. Je kunt mensen niet stimuleren en tegelijkertijd als doel hebben dat mensen geen voordeel halen uit activiteiten waarvan je wilt dat ze die gaan oppakken. Het is wel zaak om te zorgen dat commerciële bedrijven wegblijven van die coöperaties.

Grootte
Twee zaken worden steeds door elkaar gehaald: de grootte van het gebiedje waar leden van een coöperatie mogen wonen en de mate waarin van de regeling gebruikt gemaakt zal gaan worden. Dat gebiedje is nou gedefinieerd als de bekende postcode-roos. De gedachte is dat als de grenzen van het gebiedje groter worden coöperaties groter worden en het beslag op de regeling groter wordt (meer inkomstenderving). Zo simpel is het echter niet. Het is eerder een keuze tussen een regeling die gaat werken of eentje die een stille dood zal sterven. Mogelijk dat er heel veel kleine coöperaties ontstaan, zelfs als de grenzen niet opgerekt worden; of dat er bijna geen coöperaties ontstaan zelfs als de grenzen wel opgerekt worden. Uitbreiding naar gemeentegrenzen kan helpen om de regeling succesvol te maken, al is het maar omdat niemand een flauw idee heeft waar die postcodecijfers-grenzen nu eigenlijk lopen.

Niet wijs
Als de overheid wil voorkomen dat er teveel een beroep wordt gedaan op de regeling kan het een budget instellen. Dat heeft ze dus ook al gedaan. Er is een budget van, schrik niet, tien miljoen euro. Dus wat de oorsprong is van de angst dat energie-coöperaties straks als paddenstoelen uit de grond schieten en dat dit de staat teveel geld gaat kosten (in de vorm van misgelopen belastinginkomsten) is niet duidelijk. De overheid kan al snel beslissen om geen nieuwe coöperaties meer toe te laten. Dat kan, maar het zou overigens niet verstandig zijn. Want overheid; u wilt duurzame energie stimuleren en u heeft Europese doelen te halen. Maar de kans dat die tien miljoen met de huidige regeling opgaat is zo goed als nul. Zelfs als de grens word opgerekt tot heel Nederland is die kans nog niet groot.

Oogkleppen
En wanneer krijgt de duurzame energiesector nu eens door dat de huidige tactiek niet werkt? Wat heeft de sector nu bereikt met al die maanden gekonkel, geouwehoer en gedoe in de polder? Helemaal niets volgens mij. Zelfs de sluiting van de kolencentrales is onzeker geworden, nadat de fossiele energiesector toezichthouder ACM een rapportje had laten schrijven dat die sluiting slecht zou zijn voor de consument. Er zijn nog maar twee manieren waarop duurzame energie een flinke duw in de rug kan krijgen. Of de Tweede Kamer neemt het heft in handen en gaat stevige maatregelen optuigen. Zoals een verplicht energielabel C voor alle huiseigenaren in 2020, of de mogelijkheid volledig te salderen voor energiecoöperaties. De andere optie is om politiek Den Haag verder compleet te negeren en om met zijn allen flink aan de slag te gaan. De sector moet zich dan volledig richten op de consument en zich keihard opstellen richting energiebedrijven en Den Haag.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn